Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatý Alberto v Praze

18. 3. 2017
 
V březnu 2016 mi přítel Janda z Jihlavy s nadšením líčil přednášku Jana Glosera v jejich kaktusářském spolku. Prof. RNDr. Jan Gloser, CSc, Zlatý Alberto 2012,  je autorem knih Sukulentní rostliny (Academia 1987 - spolu s RNDr. Š. Husákem) a Kvetoucí kameny (Academia 1988), prvních čistě sukulentářských vlaštovek na českém knižním trhu, a tak jsem si moc přál slyšet a vidět tuhle přednášku v geoposluchárně na Albertově č.6. No a když si něco moc přejete, tak se vám to občas vyplní.
Třetí březnový čtvrtek 2017 zavítal čilý pětasedmdesátník Gloser do Prahy, prohlédl si sbírku komořanských haworthií a po 18. hodině zahájil povídání o jarní krajině Namaqualandu, tedy západní části Severního a Západního Kapska, tedy Jihoafrické Republiky, tedy sukulentářsky nejkrásnější země Univerza.
V JAR rostou tisíce sukulentních druhů. Z nich Prof. Gloser představil ty, které viděl na třech relativně malých územích:
1) v rovinaté křemenité oblasti jižního Namaqualandu zvané Knersvlakte,
2) v sousedním horském masivu Matsikama – zvláště pak na jeho náhorní planině a
3) ve skalnatém Richtersveldu, tedy jeho Jihoafrické části na severu ohraničené řekou Orange, na východě takzvanou Namibijskou dálnicí, na jihu asfaltkou Springbok – Port Nolloth a na západě Atlantikem.
 

Matsikama

 
A protože Prof.Gloser s chotí navštívili tyto oblasti na přelomu srpna a září, tedy přesně v období fenoménu Kvetoucí Namaqualand, na jeho fotografiích bylo opravdu co obdivovat: V první řadě samozřejmě kosmatce: mesembryanthema, conophyta, oophyta, drosanthema, cheiridopsisy, antimimy, argyrodermy… A pak zástupce ostatních sukulentních čeledí: crassuly, tylecodony, euphorbie, pachypodia, monsonie, hoodie, anacampsery, commiphory, aloe či aloidendrony.
Na začátku pan profesor prohlásil, že v oblasti sukulentních rostlin je amatérem. Taky bych chtěl být takovým amatérem! Na jeho přednášce se sešla celá řada pražských a “pražských” sukulentářů. Pokud jste mezi nimi nebyli, můžete jen litovat. A pokud jste nebyli v Namaqualandu...inu, darmo mluvit…
 
Pro SPS a Věstník SPKS v Praze

Ota Melichar (foto autor)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář