Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výprava na piešťanské sympozium

28. 9. 2010

 

Vrcholem letošního kalendářepiestany---budova-stredni-odborne-zahradnicke-skoly.jpg sukulentářských akcí bylo sympozium Sekce pěstitelů sukulentů, které se konalo v sobotu 18.9.2010 v krásném slovenském lázeňském městě Piešťanech. Měl jsem tu čest se ho osobně zúčastnit a rozhodně své účasti nelituji. Naopak. Potkal jsem zde spoustu zajímavých, velmi přívětivých lidí (to není pouze zdvořilostní fráze!) a získal několik podnětů k zamyšlení pro další zlepšování činnosti naší Sekce. Sympozium se konalo v prostorách Střední odborné zahradnické školy Piešťany, kde probíhají i schůzky místního klubu pěstitelů kaktusů a sukulentů. Piešťanským většina z nás může tiše závidět, protože přednáškový sál je luxusní záležitost, včetně technického zázemí. Na tomto místě musím poděkovat Janě Michálkové za pečlivou přípravu a organizaci sympozia.

piestany--sal.jpgPo prezentaci příchozích začala burza rostlin. Zájemci si mohli vybrat jak z bohaté nabídky sukulentů, tak i kaktusů. V 10 hodin bylo sympozium slavnostně zahájeno a začal hlavní program sympozia – přednášky. Jako první se představil Ing. Pavel Hanáček Ph. D. Seznámil přítomné s novou systematikou stapeliovitých a promítal přitom velmi zdařilé fotografie hlavních zástupců jednotlivých skupin. Po něm nás zavedl RNDr. Boris Puk Vrškový mezi své oblíbené hovädsky pekné xerophyty z Mexika. Boris navodil velmi uvolněnou atmosféru a několikrát účastníky sympozia rozesmál vtipnými glosami. Fotografie, které představil,  pocházely z několika jeho cest, které za xerophyty Mexika v minulosti podnikl. Poté následovala polední přestávka, které piestany--miroslav-valachovic-a-jana-michalkova.jpgvětšina ze 46 účastníků využila k prohlídce botanického skleníku místní střední zahradnické školy. Velký dojem na mne udělal další přednášející Boris Bokotej, který si svojí vůbec první přednášku v životě perfektně připravil. Kromě systematiky rodu Adromischus a představení jednotlivých druhů předal přítomným i své dlouholeté zkušenosti a prozradil i několik fíglů při jejich pěstování. Závěrečnou tečku udělal zkušený pěstitel sukulentní flóry Jaroslav Ullmann, který ze své bohaté fotogalerie vybral několik kuriózních záběrů ze svých cest po jižní Africe.

Protože ze Sokolova je to do Piešťan poměrně hodně daleko, vyrazil jsem na cestu již v pátek časně piestany---pavel-hanacek.jpgráno a vracel se v neděli pozdě večer. Cestou jsem navštívil několik zajímavých sbírek, z nichž některé představím na webových stránkách naší Sekce. Příjemnou společnost mi dělala Dáša Brezinová z Rakovníka (dobře si její jméno zapamatujte, ještě o ní hodně uslyšíte), která je autorskou všech doprovodných fotografií k tomuto příspěvku. Na zpáteční cestě se naše skupinka rozrostla o Jaroslava Ullmanna. Z původní čtyřčlenné sestavy 2 přihlášení na poslední chvíli odpadli. A tak musím dodatečně poděkovat své manželce, že mne pustila samotného bez dozoru na tři dny na Slovensko s úplně cizí slečnou :-).  

Miroslav Valachovičpiestany---boris-puk-vrskovy.jpg

 

 

Fotografie:
1. Budova Střední zahradnické školy v Piešťanech
2. Moderní konferenční sál - místo setkání
3. Akci zahájili Miroslav Valachovič a Jana Michálková
4. Přednáška Pavla Hanáčka
5. Přednáška Borise Vrškového
6. Přednáška Borise Bokoteje
7. Burza rostlin v předsálí

piestany--boris-bokotej.jpg

 

 piestany---burza.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář