Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní pozdně podzimní odpoledne

28. 11. 2010

setkani-8n.jpgTak se to napodruhé povedlo a to tak, že tuze. Loni v téže době jsme se také pokoušeli svolat do Českých Budějovic malé regionální setkání sukulentářů pod křídly SPS, které nakonec v jisté komorní podobě proběhlo bez naší plzeňské účasti. Bylisetkani-7n.jpg jsme v té době ve spárech kolektivní chřipky, která nám pěkně zkomplikovala valnou část loňské zimy. Proto jsme s obavami (aby zákeřné bacily náhodou nedodržely tradici) a opatrností začali plánovat setkani-2n.jpgobdobné setkání i letos. Nebudu to prodlužovat, zdraví nám sloužilo, a tak jsme po několika dopoledních návštěvách ve sbírkách na Českobudějovicku kolem druhé odpolední v sobotu  20.11.2010 zakotvili ve slavné botanické restauraci pana Petra Říhy s názvem KAKTUS. Je to taková malá slovní hříčka - kaktusy tam sice rostou také, ale jsou v patřičné (a správné) menšině před nádhernými letitými a leckdy unikátně vzácnými exempláři SUKULENTŮ! Ale o tom jindy, návštěva v této sbírce si určitě zaslouží samostatný článek.

Zpátky tedy k našemu setkání – přes jen naprosto základní reklamu (pozvánka na webu SPS a několik osobních mailů) se nás tam sešlo 18! Heslovitě - perfektní prostředí, skvělá atmosféra, báječní účastníci (samí sukulentáři), kvalitní přednášky, výborný gulášek paní Říhové a pravděpodobně pivo jako křensetkani-5n.jpg (to vím jen z doslechu, já tam byl za řidiče…). Poněkud podrobněji – viděli jsme se a prohovořili jsme patřičná sukulentní témata se starými i novými přáteli, vyslechli jsme tři zásadní přednášky – specielní duopřednášku Milana Hornáta a Honzy Hadravy o Cestě za balkánskými netřesky, úžasně xerofytní a zároveň neskutečně fotogenickou Sokotru Pavla Ryneše a nakonec jsme se poinspirovali někdy i novátorskými Mrazuvzdornými sukulenty Radky Matulové.  A přitom jsme se kochali okolitou sbírkou Petra Říhy, mluvili o všem setkani-6n.jpgmožném sukulentním a radovali se, že jsme spolu. Nakonec se naskytla i příležitost získat nějakou sukulentní vzpomínku v podobě semenáčku či řízkovance. I já jsem neodolal.

Asi to nemělo žádnou chybu, jen těch sukulentářek bylo trochu málo, ale to se prý napřesrok určitě zlepší. Udělali jsme si takové malé jihočeské sukulentářské zavírání sezóny (to kaktusářské už obsadila Chrudim) a už teď je nám všem jasné, že určitě nebylo poslední.  

Pro SPS Jirka Maule.setkani-4n.jpg

 

 

 

 

 

 

Fotografie:

1. + 4. - 8. Setkání sukulentářů v hospůdce Kaktus

2. + 3. U Petra Říhy ve skleníku 

setkani-1n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

setkani-3n.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář