Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skochovice 2018 aneb absolutní sukulentářská pohoda

2. 9. 2018
 
Kdybych měl nějak to letošní setkání na břehu vltavském shrnout – napsal bych „pohoda-lebeda“. Vše se prostě tak nějak plynule dařilo, od samotného pátečního počátku do sobotního konce. Skoro by se chtělo říct, že to bylo „samo od sebe“, ale v tom právě tkví profesionalita skochovických organizátorů, že ač nejsou příliš vidět, všechno promyslí,zařídí a všechno jim klape.
 

Mezinárodní družná debata

 
A jak to tedy letos ve Skochovicích klapalo? Inu báječně: společnost vybraná, přednášky excelentní, sukulenty na burze až oči přecházely a pohoštěníčko? - dobrůtky jako každý rok. Vyjmenovávat vzácné až převzácné hosty setkání nebudu, pitvat nabídky jednotlivých prodejců také ne, ale o letošních přednáškách se přece jen zmíním.
V zásadě byly letos všechny cestovatelské, i když s jednou výjimkou. Už pátek večer čekala účastníky nejvěrnější jihoafrická smršť fotek a povídání. Spolehlivý Kuba Jilemický poreferoval o své poslední cestě západním a východním Kapskem a jeho fotky i cestovatelské historky prostě musely nadchnout každého. Mírným překvapením byla skvělá noční přednáška Jardy Chvastka převážně o rodu Conophytum, kde jinde, než na příslušných lokalitách. Před půlnocí uzavřela posezení věrných kvízová přednáška Radky Matulové „Hádej-urči-pojmenuj“.
 

05-vyhlaseni-nejhezci-rostliny-v-sale.jpg

 
V cestovatelském duchu se nesly i sobotní přednášky. Velký ohlas měla mexická přednáška Karla Šlajse na téma „Jak jsem potkal echeverie“. Tady se nám milý přednášející tak rozpovídal, že musel být násilně přerušen a nedokončená přednáška láká na dokončení příště. Z Mexika jsme se vrátili do Jižní Afriky, kde dva další přednášející zavzpomínali na svůj zimní trip po Malém Karoo. Tomáš Procházka představil tamní euforbie, které na cestě potkali a Vláďa Černý se zaměřil na dvě méně propagované skupiny jihoafrických sukulentů – cykasy a gibea.
Program našeho setkání byl vhodně prokládán a doplňován dalšími akcemi – pitnými i krmnými přestávkami, volbou nejkrásnějšího sukulentu v sále (letos obří Zygosycios tripartitus z jihu Čech) a tradiční burzou slosovatelných vstupenek. Úspěšné „dikobrazí“ video z minulého ročníku režiséra, kameramana i střihače Jirky Hadamovského sklidilo opět zasloužený potlesk.
SPS si může do své historie připsat další povedenou akci v podobě již čtvrtého prázdninového setkání ve Skochovicích. Snad se na stejném místě sejdeme i za rok a proto zvolejme spolu s hlavním organizátorem Otou Melicharem: Ať žijí Skochovice 2019!

Pro SPS tradičně Jirka Maule

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Skochovice..

(Bogo, 5. 9. 2018 20:25)

Výborná akcia škoda že je to trochu od ruky ,ale samí fajn ľudia a ženské :D :D ...no a tie rízky ešte sa mi zbiehajú slinky,perfektná organizacia a prednášky , super...