Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání přátel sukulentů 27. - 28. 8. 2021 ve Skochovicích

1. 9. 2021
 
 
Letošní sedmé Skochovice se konaly 100 let po tom, co Karel Čapek obohatil světové jazyky nejznámějším českým slovem robot. A tak byl jednou ze tří prosluvých postav světových dějin, zabývajících se po šichtě sukulenty, kterým jsme letošní Setkání věnovali. Druhou je Brian Herold May (74), astrofyzik, bývalý kancléř liverpoolské univerzity, kytarista Queen, milovník aloe a člověk hospitalizovaný vloni s natrženým velkým hýžďovým svalem (gluteus maximus) z „vášnivého zahrádkáření“. Trojici doplňuje Emerson (74), mistr světa F1 z let 1972 a 1974, člen našeho organizačního výboru a autor mnoha článků z českých a slovenských sukulentářských periodik (těšte se na letošní Adenium). Ten nás všechny v sále potěšil zdravicí v češtině. (Děkujeme J. Hadamovskému za kameramanský výlet na otočku do Sao Paula.)
 
Celá akce začala v pátek ve 20,40 dendrologickou přednáškou světoběžníka Borise Puka Vrškového. Zavedl nás do křovin Latinské Ameriky, Etopie a Sokotry. Puk se do Skochovic vrátil po několikaleté absenci a dorůstající generaci sukulentářů si získal svým jemným huhlavým humorem.
Poté, co její flashdisk kladivem opravil velitel technické divize Jiří MacGyver Hadamovský, předstoupila před nás nebojácná Eva Smržová a ohromila čerstvě připravenou přednáškou o cestě po Namaqualandu v roce 2006. Její brilantní fotografie nádherně pestře kvetoucích (převážně) cibulovin byly vydařeným kontrapunktem baculatých dřevíček předřečníka.
Když se zdálo, že se půjdeme uložit ke spánku, hlavní skochovický organizátor Tomáš Malíř vytáhl králíka z klobouku, džina z láhve a obušek z pytle: aktivistu duší i tělem, povoláním revolucionáře Jaroslava Šnicera (či Šnicra?). Jardova polytématická rozprava by se snad mohla označit zastřešujícím názvem Mexiko (či lépe Všehomír). Zapálený vypravěč se na nás vrhl se srdcem na dlani, a tak jsme mu (někteří) odpustili jeho pichlavé miláčky na nekaktusovém setkání. Tato přednáška, která začala někdy po 23. hodině prý skončila ve 4h ráno. To vím naštěstí pouze z protokolu Tomáše Malíře.
 
 Kuba Jilemický tlumočí Rikuse van Veldhuisena
 
Sobota začala po 7. hodině příjezdy prodejců, na které plynule navázaly příjezdy diváků. V 9,20 byli představeni tři výše zmínění patroni a na barovou židličku před plátnem usedl první přednášející, předseda International Euphorbia Society Rikus van Veldhuisen. S pomocí obětavého tlumočníka Jakuba Jilemického (který se vzdal veškerých privilegií a zakoupil si několik vstupenek), jsme se dozvěděli, že Rikus se ničeho nebojí. Tedy na cestách. Jak v Tanzanii, o které byla jeho přednáška plná euphorbií a monadenií, tak na Slovensku, kam odpoledne (ne poprvé) vyrazil. Diváci v sále odhlasovali, že Rikuse mají raději, než současného jednoznačně nejznámějšího Holanďana, pilota formule 1 Maxe Verstappena. O tak žádoucí vyváženost, tedy aby u nás Rikus příliš nezpychl, bylo také postaráno. Na jeho špatně zaparkované auto kdosi umístil vzkaz o idiotovi v angličtině.
V 11h se dostal ke slovu Fanda Veselý a autoritativně nás seznámil s taxonomií tlusticovitého rodu Adromischus.
 

konferenciér a Fanda Veselý posedlý adromischusy

 
Odpolední přednášku ušil na míru skochovickému srazu Bořivol Prokeš. Pojednal o rodu Adansonia. Na fotografiích nám ukázal odlišnosti a podobnosti všech osmi druhů, představil jak stromiska samotná, tak jejich kvítky, plody, prostředí i nedobré vyhlídky do budoucna. Bořek je jednoznačně nejfrekventovanějším přednášejícím v celé sedmileté historii skochovických Setkání. Je ochoten přednášet na vyžádané téma a slavil zde úspěchy povídáním i o zákoutích zeměkoule, kde žádné sukulenty nerostou. Netají se přáním někdy v budoucnu ve Skochovicích rozkrýt všechna taxonomická zákoutí řádu Welwitschiales.
 

Bořivoj Prokeš si už musí téma přednášky poznamenávat. Třeba na

 
Vyhlášením nejkrásnější rostliny v sále naše předsedkyně Radka Matulová tentokrát pověřila Jirku Maule. Estét na slovo vzatý projevil svou něžnou a smířlivou duši a zvolil Opuntia sp. ´supermarket´ Borise Puka Vrškového. Tento dojemně skromný rodák z bájného Československa ani nechtěl na pódium. Až po zásahu pořadatelů předstoupil a vyznal se z intimně blízkého vztahu k oné chlupaté opuncii. Při odchodu byl bouřlivě pozdravován, například i výkřiky „Pozdravuj tam na východě stříbrného olympionika, báječného slovenského golfistu Roryho Sabbatiniho!“, které jednoznačně přehlušili ojedinělé výkřiky „Strč si tu vopuncii do ……“.
 

Puk - šťastný majitel nejkrásnější rostliny

 
Celou vydařenou akci tradičně zakončilo rozlosování bohaté tomboly. Je opravdu náhodou, že obě hlavní ceny zůstaly „doma“. Nádherný trs Faucaria boscheana (dárce Jaroslav Hušner) získal Tomáš Malíř a puzzle s botanickou tématikou (od Jakuba Jilemického) štěstěna přiřkla naší neodolatelné oficiální fotografce Katce Nguyen.
 
Akce se letos zúčastnilo rekordních více než 70 účastníků. Přičítáme to vyvěšení pozvánky na některé další facebookové stránky milovníků sukulentů s několikatisícovou návštěvností. (Starý rekord byl pokořen o 4 příchozí.)
Nemalé náklady na dopravu nizozemského přednášejícího opět uhradil spolek pražských kaktusářů vedený Ivanem Běťákem.
Vynikající stravu podávala Jana Malířová.
 
A napřesrok? 27. srpna 2022 určitě přijďte.
V jednání jsou přednášky:
Medúzovité euphorbie, část 2.
Rod Crassula
Kosmatce nejsou jen lithopsy a conophyta – v Africe i kultuře

Sokotra pohledem Johna Cleese

 

Ota Melichar

 

sraz-sukulentaru-5.jpg

 

sraz-sukulentaru-9.jpg

 

sraz-sukulentaru-15.jpg

 

sraz-sukulentaru-14.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář