Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakovnické povídání

9. 10. 2011

 

Původně jsem chtěl tuto zprávu o právě proběhlém středočeském sukulentním setkání nazvat –Mňam! Bylo mi však naznačeno, že sice humor jest kořením života, ale čeho je moc, toho setkani-4.jpgmůže být příliš. Prostě že trocha serióznosti neškodí.

Dobře tedy: byla sobota byla, 8.10.2011, teplota-tlak-rosný bod v podzimním průměru (jen toho přeháňkového deště bylo o trochu víc než bylo milo), místo konání – Rakovník, areál jednoho perfektního školního komplexu, počet účastníků 44, důvod setkání – vzájemná výměna botanických informací a živého sukuletního materiálu, forma průběhu setkání – přednášky, burza, zákulisní hovory.

Ne, napíšu to normálně – pokus rakovnických sukulentářů o první setkání pěstitelů a obdivovatelů těchto rostlin v jejich regionu dopadl prostě výtečně. Parta mladých nadšenců kolem Dáši Brezinové dokázala perfektně vymyslet, zpropagovat, zorganizovat i zrealizovat trojpřednáškové turné spojené s burzou sukulentů. Přednášky byly sice avizované v propagačním letáku, ale malá rekapitulace neuškodí. První přednáška byla jako bomba z děla – Mrazuvzdorné rozchodníky Dáši Petrlíkové – skvostný začátek. Výborné fotky z vlastní sbírky, doplněné pečlivými taxonomickými informacemi plus praktickými zkušenostmi z pěstování. Přednáškový zážitek podaný s precizností, odborností i láskou! Druhá přednáška opět v dámském provedení – Sukulenty mimo hlavní proud Radky Matulové - nevynikala předcházející precizností ale byla o to více „shocking“. Inspirace méně známými a leckdy opomíjenými, někdy šokujícími jindysetkani-5.jpg úžasnými sukulenty rezonovala malým přednáškovým sálem. Na spoustě bylo fotek vidět, že nejen na okraji ale někdy i za okrajem parapetu lze objevit zajímavé a perspektivní sukulenty. Nechci napsat klišé – nejlepší nakonec, ale v tomto případě……historicky první veřejně proslovená přednáška legendy českého sukulentaření, rakovnického „guru“ MUDr. Svatopluka Ryby – na téma Operculicarya, zkušenosti s pěstováním. Know-how v té nejčistší podobě, s instruktážními fotografiemi, proložené uměleckými záběry nádherných letitých bonsají z těchto madagaskarských dřevin. Málem jsme všichni na konci přednášky mohli převzít certifikát o absolvovaném školení ohledně množení, tvarování a vůbec pěstování operculicaryí. Každopádně, v jejím závěru se rozběhlo něco, co mi vehnalo slzy do očí – pravá nefalšovaná diskuze o možnostech množení problémových sukulentů.

setkani-3.jpgO vlastní burze rostlin se nebudu rozepisovat, byla pestrá i kvalitní, probíhala vlastně po celou dobu setkání, i když hlavně o krátkých přestávkách mezi přednáškami. Pro mě malým náznakem stínu byla i jedna kolekce kaktusů(!), které se překvapivě prodávaly také. Inu jsou to nakonec také sukulenty :-).

Vím, je to dlouhá zpráva, ale přece jen jednu věc si neodpustím – organizátoři se snažili dodat jejich setkání punc kamarádství, pohody a takové té rodinné atmosféry. Připravili nejen krásné obrázkové dárečky na památku pro přednášející, ale dokonce vyrobili z vlastních zdrojů pohoštění, které přišlo velmi vhod všem účastníkům setkání. Kromě klasické ale všem příjemné kávy šlo i o vlastnoručně upečenou sladkost, plátky sekané, škvarkovou pomazánku na chlebu s cibulí a okurkou a vynálezy ve formě chuťovek. Už jsem se mnohokrát setkal s tzv. „welcome-drinkem“ ale tyhle originální „welcome-chramsty“ v zeleném tónu a z vlastní produkce mě dostaly. Mńam!

Pro SPS Jirka Maule

 

 

 

Fotografie Petra Hoffmanna:

1. Úvodní slovo Dáši Brezinové

2. Přednáškový sálek

3. Burza rostlin

Více fotografií najdete ve fotogalerii Povídání o sukulentech - Rakovník 2011.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Povídání o sukulentech - Rakovník 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář