Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letošní Otvírání sezóny ve Dvoře Králové

27. 5. 2009

 

Přestože jsme o této tradiční akci (letos již 14.ročník) slyšeli už mockrát, nikdy se nám nepodařilo ji navštívit.Obrazek Znáte to, je to jako když vám kamarád vypráví o něčem, co považuje za samozřejmé a vy se cítíte mírně provinění, že nevíte, o co jde…Letos nám rozhodování zda jet či ne ulehčil fakt, že nám kamarád Jakub nabídl odvoz z Prahy do Dvora a zpět, stačilo tedy doputovat jen do hlavního města a dál se jen kochat krajinou Středočeského a později Východočeského kraje.

Pro neznalé bych měla přiblížit, co je na této akci zajímavé. Určitě už jen to, že je zde šance potkat spoustu tuzemských pěstitelů, nechybí zde Obrazekpochopitelně návštěvy z okolních republik. Pro nás to byla skvělá příležitost rozdávat vizitky s adresou nových stránek SPS a pokusit se získat nové členy či autory článků. Obojí se docela dařilo (jsem zvědavá, jak se třeba autoři „pochlapí“, ale jsem věčná optimistka a většině věřím, že dodrží příslib). Sál Hankova domu uprostřed města posloužil k neodmyslitelné burze přebytečných rostlin. Zdálo se mi, že kaktusy jsou docela v přesile, ale i sukulenty stály za hřích, vždyť jste mohli zahlédnout u prodeje taková slavná sukulentní jména, jako jsou Pavelka, Heřtus, Hojný, Ryba, Hušner, Richterová, atd. (omlouvám se všem ostatním).

Jak se nám doneslo, akce pro některé začíná už v pátek večer, kdy probíhá přátelské posezení a pokračujeObrazek odpoledne po burze několika přednáškami (jednu z nich měl mít originální brněnský dobrodruh Rudy Krajča, takže to muselo stát za to). Na večer bylo naplánované další posezení, tentokrát s pivečkem u skleníků Luboše Hojného. Jak vše nakonec dopadlo, nevíme, protože jsme chtě nechtě museli po burze nabrat zpáteční směr.

Tato akce Klubu kaktusářů Dvora Králové se stává významnou protiváhou další dnes už celonárodní, lépe řečeno mezinárodní akce Zavírání sezóny v Chrudimi (to Obrazekprobíhá koncem září). Pokud si někdo chce popovídat s většinou pěstitelů kaktusového i sukulentního světa naší republiky, může počítat s tím, že je potká ve Dvoře Králové, v Chrudimi či na obou akcích, o skvělé příležitosti k nákupu či výměně rostlin asi ani není třeba mluvit. Takže si zkuste zapamatovat termín na konci května a příštím rokem se dostatečně včas podívejte do republikových časopisů, na stránky KK Dvůr Králové či do internetových novin Cact.cz (Chrudim), abyste mohli zvážit případnou účast na této akci. Můžeme vám ji totiž vřele doporučit.

Radmila Matulová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář