Jdi na obsah Jdi na menu
 


IV. Povídání o sukulentech – Libochovice – 22. února 2014

3. 3. 2014
 
Tak jsme se v Libochovicích sešli už počtvrté. Loni ve stejném termínu napadlo během konání akce 15 cm nového sněhu, letos bylo předjaří jak podle učebnice. V Restauraci Konírna bylo vše při starém (až na nové podložky na sezení, které na lavicích a židlích akci podstatně zpříjemnily).
Bohužel, hned na úvod stručného hodnocení musím napsat, že vše ostatní bylo alespoň na první pohled trochu slabší než při minulých třech ročnících této akce.
Slabší byla už samotná účast – do prezenční listiny se zapsalo jen 35 účastníků: 8 z KK Rakovník, KPKS Roudnice n. L., KK Slaný, 4 z KK Ústí nad Labem. 3 ze SPKS Praha, 2 účastníci přijeli až z Liberce a po jednom z Plzně, z Hostivic a z Jihlavy.
 
Program akce (až na pořadí přenášejících) byl dodržen podle plakátů.
Dagmar Petrlíková promítla prezentaci na téma „Rod Pachyphytum“ Představila většinu známých druhů a několik hybridů, k obrázkům přidala většinou své zkušenosti s jejich pěstováním. Bohužel, u poloviny druhů či hybridů chyběla ukázka květů, chybělo více názorného materiálu o rozmnožování pachyfyt a vůbec, přednáška byla vzhledem k dosavadním zvyklostem této akce až příliš krátká.
Jiří Janda byl na naší akci znovu jako přednášející. Podle očekávání opět nezklamal a předvedl skvělou prezentaci (v souhrnu něco jako monografii) o rodu Monanthes. To je botanický rod, který má méně druhů než rod Pachyphytum, ale když máte možnost vidět obrázky z přírody, úžasně názorné snímky různých možností pěstování v kultuře a k tomu vtipný slovní doprovod, vaše srdce milovníka sukulentů se tetelí blahem až do posledního promítnutého obrázku.
Před odpolední závěrečnou přednáškou jsem měl trému, jakou si pamatuji jen v dorosteneckém věku při povinných přehrávkách žáků, co chodí do LŠU na hodiny klavíru, ale raději jen „za klavír.“ Důvody jsou jasné – Jan Müller opravdu promítal obrázky mrazuvzdorných kaktusů, i když jak známo, kaktusy jsou také sukulenty.
Podle mého ortodoxního mínění takové téma na setkání sukulentářů nepatří, ale to je na tomto místě můj názor, na který mám v naší rozvinuté demokracii právo. O to víc jsem tedy díky trémě trnul, jestli podstatná část účastníků akce předčasně neodjede domů a vůbec, jak dopadne J. M. (jinak můj milý a vážený kamarád z KPKS) jako přednášející.
Vše ale bylo naprosto OK. Nikdo předčasně neodjel a přednáška měla vřelý ohlas, a to nejen díky velké toleranci publika. Honza totiž předvedl něco jako časosběrný dokument, pořízený ve vlastní sbírce. Dokument ve formě pečlivě připravené prezentace a přesvědčivě dokazující, že mrazuvzdorné druhy kaktusů a jiných sukulentů stojí z hlediska pěstitele (příznivce naší společné záliby) opravdu za hřích.
Bohužel, ani jeden z tradičních dokumentaristů z KPKS Roudnice nevzal na letošní akci fotoaparát, takže pokud snímky z akce dodatečně nenabídne někdo jiný, musíte se spokojit jen s mým textem.

Jan Gratias

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář