Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úžasné zážitky z jihozápadu Afriky

29. 5. 2017
 
10. ledna na těchto stránkách zveřejnili skochovičtí organizátoři krátkou zmínku o plánované přednášce „Úžasné zážitky z jihozápadu Afriky“ a že na její prezentaci „je taková tlačenice, že přednášející vyjde až z výběrového turnaje v páce těsně před přednáškou…“. Přišel čas se o věci zmínit podrobněji.
Češi opravdu nelenili. V druhé polovině loňského roku navštívila Namibii přísně vědecká výprava kolem Jardy Chvastka (tento známý kaktusář přišel na starší kolena takříkajíc k rozumu a začal se věnovat africkým sukulentům). Další, kdo se v té době v dané oblasti pohyboval, byl Kuba Jilemický s rozdováděnou partičkou přátel obého pohlaví. V únoru projela Namibii od jihu k severu skupina šesti badatelů, z nichž byl z největší vzdálenosti pozorovatelný Bořek Prokeš (v časopise Tamtamy vydávané pražskou zoo v těchto dnech vychází pojednání „Namibie – země meteorů“ naznačující široký záběr této formace).  A to stále není vše. Prokešova výprava se v osvěžujícím bazénu termálních lázní Ai-Ais setkala s českými turisty, kteří v Namibii nebyli ani za zvěřinou, ani za květenou, ale „jen tak na výletě v zajímavé zemi“.
Takže osmifinalové klání šestnáctky zájemců proběhlo v krajích, pak čtvrtfinále a před pár dny semifinále. Finále se uskuteční – jak bylo slíbeno – 19. 8. přímo před znaky diváctva ve Skochovicích těsně před tolik očekávanou přednáškou. Oba finalisté – na sukulentní tématiku na slovo vzatí odborníci – jsou známí gentlemani, a tak organizátory ani nepřekvapila jejich žádost, aby klání proběhlo v nějaké serioznější disciplíně. Nejmenovaný člen skochovického realizačního týmu – velmi sečtělý brach – zvolil typ souboje proslavený Julesem Vernem v knize Ze země na Měsíc. Jistě si všichni vybavíte, jak mezi sebou řešili spory členové baltimorského Dělového klubu...
Na shledanou ve Skochovicích
 
Emerson
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář