Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deset let Sekce pěstitelů sukulentů

29. 3. 1996
 
Úvodník z Ročenky 1996/1
 
V pátek 14. června 1996 vstoupí naše zájmová sekce do druhé dekády let své existence. Bude to prakticky na den přesně deset let poté, co př. Bohuslav Hladký svolal do Dobřínska u Moravského Krumlova velké kaktusářské sympozium, v jehož rámci se konal vlastní akt založení SPS. Historie prvních akcí, úspěchů i trapasů SPS byla podrobně popsána v úvodnících minulých ročenek Adenium. V současné době téměř 200 stálých i nových členů opět potvrdilo existenci sekce pro rok 1996 zaplacením členského příspěvku a často i sponzorského daru, takže místo opakování faktografie nedávné historie jsou na místě spíš dvě následující otázky:
 
1. Co se za deset let změnilo ?
Stručně lze říci - hodně a ještě něco navíc! Především je to možnost nákupu jakýchkoliv sukulentních rostlin do sbírky, přičemž skromným odhadem 90% světového sortimentu už je u nás běžně k mání, jen je třeba vědět, kde a u koho. Vezměme jen taková pachypodia - kdo je z nás před 10 lety měl ve sbírce a v jakém počtu? Dnes rostliny tohoto rodu zdobí sbírky i těch nejskalnějších kaktusářů.... Změnily se možnosti přímého studia rostlin na přírodních stanovištích, kam mohou bez zábran vycestovat i nadšenci s českým pasem. Změnily se podstatným způsobem naše sbírky, nebývalým způsobem vzrostl zájem o sukulentářskou literaturu, v českém časopisu KAKTUSY už více než "pětiletku" jsou příspěvky o nekaktusových sukulentech v rovnocenném postavení vůči článkům o příslušnících čeledi Cactaceae. Kladných změn je samozřejmě mnohem více. Pokud k nim alespoň malilinko přispěla činnost SPS, pak je zbytečná třetí otázka v dnešním úvodníku, která by se ptala na smysl existence SPS.
Jsou však i změny nežádoucí. Především je to fakt, že všichni zakládající členové zestárli o 10 let a někteří z nich už nejsou mezi námi. Co mi však vadí nejvíce, to je určitý úpadek společenské aktivity členů SPS i nijak neorganizovaných přátel sukulentních rostlin. Naše vzájemné vztahy se staly vlažnější, více se uzavíráme do sebe (většinou pod objektivním tlakem starostí o rodinnou ekonomiku), méně se navštěvujeme, mnohem méně si dopisujeme (někdy s výmluvou na cenu poštovní známky), mnohem víc podléháme sugesci, že za peníze lze mít úplně všechno.... Ale dost už filozofování - je tu otázka druhá:
 
2. Co bude dál ?
Zatím stále není důvod existenci SPS pozastavit či podle stanov zrušit. Stále je tu (bohužel "stále" skoro stejná) skupinka nadšenců, která prostřednictvím ADENIA oslovuje dvakrát do roka ostatní členy, trvale je zájem o nové poznatky, které si můžeme přečíst v mateřském jazyce, dále je tu spousta krásných rostlin, které už dokonce máme ve sbírkách, ale moc si s nimi nevíme rady.
Potřebujeme najít nového distributora Akce semen, která pro letošek přinesla SPS čistý výtěžek 1200 Kč, potřebujeme také podstatně lepší zpětnou vazbu, tj. více znát názory a připomínky členů sekce. Podrobnější výhled do roku 1997 učiníme poslední sobotu  v září t. r., kdy se u příležitosti tradičního Zamykání sezóny uskuteční v Chrudimi setkání členů SPS, na které vás už nyní co nejsrdečněji zveme!
 
Za výkonný výbor SPS  JAN GRATIAS