Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentářem snadno a rychle - kurz šestý: Kterak napsati článek do časopisu

18. 8. 2009

 

Bývá dost důležité nejprve se rozhodnout, o jaké rostlině chceš napsat a při tom rozhodnutí vytrvat až do konce. Někdy se to i podaří. Dále je všechno jednoduché - asi jako když se peče pizza. Připravíš si pár základních ingrediencí:

1. Vtipně poznamenáš, že rostlina se kupodivu netěší tak velkému zájmu, jak by se slušelo, ale že díky tobě se to co nevidět změní a kytka bude na roztrhání.
2. Nesmíš zapomenout odněkud obškrtnout, jak a kdy a kdo ji kam v posledních dvou stoletích zařadil. Jsi-li zkorkovatělý poctivec pohrdající opisováním, vymysli si cokoliv sám svou vlastní hlavou. Musí to být úctyhodně rozsáhlé, tedy úměrné tvé vzdělanosti. A neboj se, moc škody určitě nenatropíš. Stejně to nikdo nečte.
3. Vezmi si nějaký lexikon a pečlivě z něj přelož, jak rostlina vypadá (všechny míry uváděj pokud možno v anglických palcích), jak kvete a jaká má semena.
4. Popiš vlastní rostlinu a zdůrazni, jak jsi zklamán povrchností popisu Backebergova (Jacobsenova), protože tvoje kytka nemá listy oválně vejčité, nýbrž vejčitě oválné až tupě kopinatě okrouhlé a květy nejsou tak docela jasně červené, nýbrž spíše cinóbřité. Poznamenej však, že na stanovišti vykvétá na severo-severozápadním skalním živičnatém výchozu, nad Befeleme Peseveze River, zatímco tvoje rostlina kvete pod parapetem vedle kbelíku se slepičáky. A že voní spíše po mandarince než po pomeranči.
5. Pěstování. Všichni pěstují jmenovanou rostlinu zásadně špatně a nechápou specifické potřeby zakódované tisíciletým vývojem v onom zvláštním zeměpásu domoviny: rostlina potřebuje výživný, ale dobře propustný substrát, špatně snáší nedostatek slunečního světla, ale na plném slunci hyne, vyžaduje dostatek vláhy, ale nesmí se přelít. Přesazujeme velmi opatrně od poloviny ledna do poloviny března a na podzim od konce září do konce prvního týdne listopadu. V případě potřeby kdykoliv jindy. Protože na stanovišti je chráněna sousedstvím sansevier, je velmi užitečné představit ji alespoň jednou týdně tchýni.
6. Rostlina, při správném pěstování (viz výše) není náchylná na škůdce, vyjma vlnatky, kořenovky, třásněnek, některých roztočů a plísní.
7. Rozmnožování se daří nejlépe výsevem (pohlavně) nebo vegetativně (nepohlavně). K pohlavnímu rozmnožování se doporučuje diskrétní soukromí, tma nebo lehce narudlé osvětlení s domorodou hudbou a současné rozprašování in-tim-spreje.

Uvedené ingredience vkládej do počítače zcela libovolně a dobře míchej. Až se ti bude zdát, že tvoje pizza chutná úplně stejně jako všechny články v dostupných časopisech, vyklop ji na papír a spláchni do redakce. Pokud se nespokojíš s místem řadového pisálka, pokud chceš vyniknout něčím originálním, pak, stejně jako při přípravě pizzy, musíš použít zvláštního koření. Ale to je jen pro pokročilé. HR

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář