Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentářem snadno a rychle - kurz první

7. 6. 2009


Radám tzv. zkušených amatérů neomezeně důvěřuj, nikdy je nevyvracej, ale nikdy se jimi neřiď. Výsledkům botanické vědy se vysmívej, ale podřiď se jim beze zbytku. Tím budeš oblíbený i úspěšný. Zklamou-li Tě vědci-botanici, pomlouvej je. Tobě se uleví a jim to neuškodí. Zklamou-li Tě stoprocentní pěstitelské rady amatérů, nech si to pro sebe. Radost ze škody druhých patří totiž k perlám naší české povahy.

Dosáhneš-li mimořádného pěstitelského úspěchu a nevíš proč, nikdy to nepřiznej. Zdůvodni to tak, že zaléváš pouze ve dnech úplňku, že přidáváš do substrátu bobky bílých jelenů (jeden bobek na květináč střední velikosti) a že zásadně používáš (nepoužíváš) plastové nádoby na zalévání magnetizovanou (svěcenou) vodou.

Smiř se s faktem, že sukulentní rostliny jsou na jedné straně fantastická dítka přírody a na druhé straně zcela přirozené zboží na kšeft. (A všechno mezi tím.) Věci jsou však hrozně relativní: Věz, že když sukulentní rostlinu prodáváš, zdá se ti rostlina přirozeně fantastická a cena tomu přiměřená. Když sukulentní rostlinu kupuješ, zdá se ti rostlina přiměřeně přirozená a cena tomu nepřiměřeně fantastická.

Požádá-li tě někdo o rostlinu, kterou nechceš dát, neříkej „NE". Upřímně slib, že až budeš přesazovat, tak ji namnožíš a pošleš. Pak na to klidně zapomeň. Lidé na tebe budou často vzpomínat a hodně si budou o tobě vyprávět.

Sbírky se rozšiřují nákupem, výměnou, výsevy, vegetativním množením a krádežemi. V krádežích se neomezuj jen na rostliny! Dobře se dají vykrádat cizí články v časopisech nebo v knihách. Než se na to přijde, umřeš.

Toleruj každého, i když pěstuje pouze sukulenty voňavé, nebo jen roubované, zásadně pravokořenné nebo zásadně jen africké, jen v antuce nebo výlučně v čistém draslu, pouze rostliny začínající na samohlásku, jen rostliny otrněné nebo pouze druhy chlupaté, rostliny s červenými květy, atd. Netoleruj jediné: netolerantnost. Tolerance je nejkrásnější a nejvzácnější květ amatérismu. Zaručuje Ti totální svobodu od pojetí téměř vědeckého až po téměř úplnou blbost. Tuhle svobodu nikomu neber a nedej si ji vzít. Pouze jako amatér můžeš všechno!

(HR)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář