Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentářem snadno a rychle - kurz druhý: Návštěvy

15. 6. 2009

 

Návštěvu v cizí sbírce nikdy předem neohlašuj, působil bys tím jen starosti. Lidé jsou většinou slušní a nemají odvahu tě vyhodit. Zvoň dlouze a opakovaně. Pokud se v okně pohne záclona a dlouho nikdo neotvírá, zvoň vytrvale dál! Někdo je určitě doma a nesmírně se na tebe těší.

Nechce-li ti přítel rostlinu prodat, poraď mu, aby ti ji daroval. Vyvedeš ho tím z trapných rozpaků. Pokud je přítel tvrdošíjně až neslušně neochotný, uřízni si aspoň jednu odnož sám.

Využij návštěvy k tomu, abys příteli poradil. Řekni mu, co dělá špatně. A taky mu dopodrobna řekni, co dělají špatně jiní, které jsi navštívil dříve. A důkladně vysvětli, co jsi jim doporučil ty. Zakrátko ucítíš, jak se tvé okolí tvou zásluhou mění.

Nikdy se nezapomeň zeptat, která z rostlin je ve sbírce nejvzácnější

Při návštěvách buď ohleduplný. Když po dvou až třech hodinách jeví majitel sbírky známky jistého neklidu, řekni mu, že může klidně odejít a že si sbírku doprohlédneš sám.

Při návštěvách se nezaměřuj pouze na sbírku sukulentů. Prohlédni si také záchod, zahradu, dům, manželku a příležitostně poraď s výchovou dětí. Pochval sbírku před manželkou majitele a zdůrazni, co je v ní uloženo práce a peněz.

Z každé návštěvy si odnes něco na památku.

(HR)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář