Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentářem snadno a rychle - kurz čtvrtý: Kterak vyslovovat cizí jména

15. 7. 2009

 

Po správné výslovnosti nikdy nepátrej! Vytvoř si svoji vlastní výslovnost a pak na ní hrdě setrvávej! Co je ti do nějaké latiny, řečtiny, španělštiny nebo, nedej bože, holandštiny. Ty jsi tadyhle jednou Čech kráčející do Evropy, tak ať si na tebe, sakra, zvykají!
Je spousta podezřelých inteligentů, kteří se budou snažit tebou stvořená slova vyslovovati opakovaně a hlasitě správně, aby tě upozornili, že tvá výslovnost je špatná. Takové pokusy zcela ignoruj a veď si svou!
Najdou se i takoví neomalenci, že tě na špatnou výslovnost dokonce drze upozorní. Pro ně si pak připrav tyhle pádné argumenty:

  • 1. Pročpak ti nadutí cizinci vyslovují »Fric, Subik, Riha«? Až se naučí vyslovovat aspoň ty háčky, naučíme se my vyslovovat všelijaká ta »eau, the, phea, sh, sch, oo, tie, fourcroydes, bethencourtianum, manriqueorum, goochiae, deweyana, cocui, cundinamarcensis (fuj!), chihuahua, ghiesbreghtii, hauniensis (fuj!), millspaughii ...« atd. A to jsme jen na začátku rodu Agave.

  • 2. Němci si také všechno komolí po svém a nikdo si neodváží je opravit. Když oni říkají »adromišus«, proč bychom si my nemohli říkat »rebůtije«?

  • 3. Žádného redaktora ani nenapadne, aby donutil autory článků k fonetickému přepisu těch zpotvořenin.

  • 4. A těch pár intelektuálů, co smolí článečky do našich časopisů, stejně samo neví, jak se co vyslovuje. Tak co se vytahujou? Že?

  • 5. A vůbec - proč se ty kytky raději neočíslují?

  • 6. Kdyby ti došly všechny argumenty, vynes trumfa: Slyšel jsem přednášet slavného Tohoatoho a ten to vyslovoval právě jako ty. Asi budeš mít pravdu.

 

Tedy: Hlavně se neopravovat, neodvolávat! Neustupovat! Jsme přece národ Husův. Nedejme se poučovat nějakými cizáky. A je tu taky Listina lidských práv, přece se nedáme utiskovat prosazováním nějaké výslovnosti.

Naše heslo:

Blbě, ale každý po svém!
Přítel Punk

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář