Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přelomová výborová schůze SPS

30. 3. 2014

 

Jak jsme si slíbili před půl rokem v Chrudimi, tak jsme v sobotu o tomto víkendu v Praze (při příležitosti tradičního jarního sympózia) splnili. Sešli jsme se jako výbor SPS v počtu zcela zásadním a téměř kompletním. Pouze Janka Michálková, staronová místopředsedkyně pro Slovensko, měla platnou omluvenku z důvodu volby prezidenta SR. Výborové schůze se jako mladistvá pozorovatelka (a zájemkyně o budoucí členství v sekci) účastnila i malá Růženka Matulová.

Trochu přelomově jsme přes poledne utekli z pražského sympózia a zvolili klidnější prostředí blízké restaurace. Schůzi jsem se pokoušel řídit já, ale upřímně – svoje si nakonec řekl každý z nás. Po malém organizačním rozběhu přišel na pořad jednání hlavní bod schůze – volba nového výboru SPS. Z osobních důvodů po pěti letech ve funkci (na den přesně) ukončil svoje předsednictví Miroslav Valachovič ze Sokolova. Z velmi smysluplných důvodů zaznělo po chvíli diskuse jméno Radky Matulové, která se nakonec funkci neubránila a byla všemi hlasy zvolena jako nová předsedkyně SPS pro další období.

Původně napjatější atmosféra schůze se uvolnila a postupně se dovolily všechny další výborové posty. Většinou šlo o znovuzvolení osvědčených výboráků do stejných funkcí – viz přiložený zápis ze schůze. Dvě nová jména ve výboru jsou Vladislav Černý z Prahy a Otakar Melichar z Nymburka. První jmenovaný (zkušený manažer, též cestovatel a vlastník nádherných obrazů) přijal naprosto zásadní funkci do budoucna: revizora účtu SPS, která byla několik let neobsazena, což bylo shledáno jako velká chyba minulého výboru), druhé jméno může být členům SPS známé z ročenky a sukulentářských přednášek, jde o nadějného a zapáleného pěstitele a snad do budoucna i funkcionáře. Jeho role v novém výboru je taková pozorovací a podpůrná, jakožto zdatný fotograf bude fotodokumentovat klíčové okamžiky SPS (včetně výborových schůzí) a nabídl se fungovat i jako psycholog v těžkých a vypjatých okamžicích jednotlivých členů výboru, stejně jako citlivý fyzioterapeut pro zcela fyzicky vyčerpané členky výboru (bude- li zájem). Opět zdůrazňuji, že všechny funkce ve výboru jsou dobrovolné a bez nároků na honoráře.

Závěrečnou část schůze bych nazval jako plnohodnotnou bouři sukulentních mozků - co návrh, to výborná myšlenka. Bohužel v nejlepším byl tento mozkový tajfun přerušen příjmem výživného a chutného oběda. Pak následoval úprk nových výboráků – některých směrem k domovu a některých zpět na sympózium. Bylo to krátké, leč úderné. Sekce pěstitelů sukulentů opět ožila novou krví i novými nápady. Děkujeme všem věrným členům i úžasným sponzorům, jsme opět silní a stabilizovaní, vypadá to letos na dobrou ročenku i zajímavý speciál a mnoho dalších, větších i menších (ale snad vždy pozitivních) změn.

Byl jsem rád, že jsem tam byl, i když i na mně nakonec jedna výborová dvojfunkce vyzbyla – a zrovna nic moc – zase ta klíčová evidence členů plus pokladník. Ale jedna velká zpráva pro všechny – konečně jsme meziročně vyrostli (je nás víc než před rokem) a aktuálně díky dobré platební morálce vzornější části členů je dost peněz na tiskárnu na ročenku i speciál!!!

Pro SPS - Jirka Maule

 

Zápis z valné hromady SPS ze dne 29. 3. 2014 (pdf)

Zápis z valné hromady SPS ze dne 29. 3. 2014 (doc)

 

 

schůze SPS

 

 výbor SPS

 

Poznámka na závěr i na vysvětlenou – ony prapodivně vyvrácené hlavy výboráků na druhé fotce byl umělecký záměr nového fotografa – hlavně jednotně nehledět do objektivu!

 

Odkaz na článek o pražském sympoziu na webu rakovnických kaktusářů

Odkaz na článek o pražském sympoziu na webu SPKS

Fotky ze sympozia