Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová rubrika - Z historie SPS

28. 5. 2014

 

Postupně pokračují nápadnější i nenápadnější změny na našem webu. Další novou rubrikou v oddělení "Pro členy" je rubrika Z historie SPS. Stejně jako chceme dobře organizovat současné dění ve spolku a plánovat si naši budoucnost, chceme se podívat i zpětně na vlastní historii. Rádi bychom tak zanechali našim nástupcům trochu pořádku v jakémsi miniarchivu a splatili tím malý dluh všem vyzývatelům, zakladatelům a posléze i tahounům našeho sdružení.

Pokusili jsme se chronologicky seřadit dostupné dokumenty z dávnější i nedávné historie SPS tak, aby zmapovaly celé období existence i jednotlivé významnější okamžiky. Díky praxi úvodníků v ročenkách, které neúnavně spisoval Honza Gratias, to nebylo zase tak těžké. Jediným nedostatkem, který však vyplul na hladinu tohoto archivu, je absolutní absence jakýchkoliv dokumentů z období 1986 až 1989, respektive od založení sekce do první řádné ustavující schůze spojené s volbou prvního předsedy (JGR).

Prosím tedy všechny pamětníky SPS, kteří ještě nezlikvidovali svoje staré písemnosti a mohou mít ve svých šuplících a krabicích jakékoliv publikovatelné dokumenty - pozvánky, prezenční listiny, zápisy a podobně ze zmíněného období, aby se ozvali výboru SPS. Velice bychom uvítali každý řádek takového dobového dokumentu.

V případě, že se tato výzva nepotká s pozitivním výsledkem, zkusíme se obrátit na některého pamětníka, tzv. "otce zakladatele SPS", aby se pokusil osobní vzpomínkou na tyto okamžiky zachránit aspoň kousek té ztracené historie.

Přeji všem pěkné historické počtení.

 

Jirka Maule

 

frontpage_adenium_1988.jpg

 Přední strana 1. ročenky Adenium