Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pojďme se zúčastnit!

29. 10. 2014

 

Už se stalo takovou neplánovanou tradicí, že se v naší sukulentářské sekci ze mě stal takový výzvař. Prostě, jak je potřeba něco sekčního podpořit, napíšu k tomu výzvu. Tentokrát bych chtěl upozornit na naši letošní Akci semen. Původně jsem chtěl tento příspěvek nazvat „Semínkový burcuňk“, ale s humorem se musí jak se šafránem – čili nepřehánět!

Kromě sekčních tiskovin (které jsme letos dotáhli do velmi povedeného konce), občasných sukulentářských setkání (které máme zřejmě letos také už za sebou) už mnoho možností na další činnosti nemáme. Naši předchůdci přišli kdysi na jednu skvělou, víceméně zimní aktivitu v podobě Akce semen a Akce rostlin. Šlo o to umožnit našim členům nabídnout přebytky sukulentů v podobě semen či rostlin ostatním členům a vlastně i nečlenům SPS. Je to taková hra podobná akcím botanických zahrad (Index seminum) s tím rozdílem, že část výtěžku jde do pokladny SPS (a další část i distributorovi za tu dřinu s organizací a posíláním). Tento příspěvek činí v některých letech za obě akce 15-20% našich celoročních příjmů, takže velmi významný příjem do naší pokladny!

Kdysi se vydávaly tištěné seznamy obou akcí, které se přidávaly k podzimní ročence v době, kdy ještě vycházely dvě ročně. V současné době se tištěné seznamy nahradily internetovou podobou – seznamy ke stažení na našem webu. Tím se obě akce otevřely daleko víc veřejnosti. Může se z toho stát další záležitost, která zviditelní naše SPS a může přivést i nové duše do našich řad. Když se podívám do ostatních seznamů semínek, které se uveřejňují v našich zemích, zdá se mi ta naše nabídka nejrozsáhlejší i nejzajímavější. Pojďme se tedy zúčastnit a přispět k většímu úspěchu „espéeskového“ semínkového seznamu.

Vyzývám tedy všechno naše sukulentní členstvo i přátele z okruhu „spolupracujících“ sukulentářů a sukulentářek, aby zrevidovali svoji letošní úrodu sukulentních semen a poslali menší či větší seznam letošnímu distributorovi – Pepíkovi Skálovi. Vím, že ne každý z nás je spisovatel nebo fotograf, ale dodavatelem semen sukulentů se může opravdu stát každý, kdo má jistotu (nebo velkou pravděpodobnost), že jeho semínka jsou čístá, nezkřížená a tudíž vhodná pro další rozšíření čistého druhu sukulentu. Stejně tak ale na druhé straně i každý objednavatel z našeho seznamu může podpořit celou akcí svojí objednávkou. Díky internetu a zejména Facebooku roste možnost propagace našeho koníčku mezi dalšími zájemci o pěstování exotických rostlin, postupně roste zájem o naše semínka i ze zahraničí.

Buďme akční, pojďme se zúčastnit Akce semen, podpořme naši nabídku i svými objednávkami a další zprostředkovanou reklamou a propagací. Svoje seznamy semínek posílejte průběžně Pepíkovi Skálovi (sps.skala@seznam.cz), přibližná uzávěrka seznamu pro letošní sezónu je 15. 11. 2014.

 

Pro SPS Jirka Maule