Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kde rostou?

 

Náš malý úvodní seriál základních informací o sukulentech pokračuje dalším dílem, tentokrát na téma o přírodním výskytu těchto rostlin. Každá dobrá knížka o sukulentech obsahuje samozřejmě kratší či rozsáhlejší kapitolu o tom, kde sukulenty ponejvíce rostou. V dnešní době se ale často volí rychlá až okamžitá cesta získání informací na internetu. Protože jsme spolek sukulentářů, měli bychom (opět lehce zjednodušeně) na tuto otázku na našem webu odpovědět.
Hlavním dobrým důvodem znát, odkud naše rostliny pochází, je potřeba znalosti přesnějších klimatických podmínek z míst jejich přírodního výskytu. Pokud se jim v naší domácí kultuře dokážeme přiblížit, budou naše sukulenty spokojenější a porostou (a pokvetou) nám dlouhá léta. Jaksi dodatkově neškodí si tyto informace uvědomit i při plánování třeba poznávací dovolené či jiné cesty po světě. Vidět sukulenty v přírodě v přirozeném prostředí je nádherná záležitost a zúčastnit se třeba pravé botanické expedice po lokalitách v nějakém sukulentním ráji je pro sukulentáře celoživotním zážitkem.

 

kde-_rostou4.jpg

Česká a slovenská výprava v Mexiku

 

Velmi zhruba řečeno - z hlediska kvantity i druhové pestrosti jsou na světě 3 hlavní oblasti, které je možno nazvat sukulentními ráji. Naštěstí jsou v současné době celkem bezpečně navštívitelné, i když jsou trochu z ruky. Je to na prvním místě Jihoafrická republika s největší sukulentní pokladnicí na světě. Další fantastickou destinací je blízký ostrov Madagaskar s naprosto unikátní flórou (i faunou). Třetí oblastí s vysokým výskytem sukulentů jsou Mexiko, polopouště jihu USA a ostrov Kuba, zde všude rostou klasické sukulenty spolu s kaktusy.

 

kde-_rostou2.jpg

Dracaena draco v Puertu Cruz na Tenerife - zatímco na vrcholku Pico del Teide leží v lednu někdy sníh, fotograf si užívá příjemných 23°C

 

Dalším centry celkem ještě početného výskytu sukulentů jsou například tropické savany ve východní Africe (Keňa, Tanzánie, Etiopie) nebo v jižní Americe (Brazílie, Chile). Sukulenty dále rostou také v některých pouštích a polopouštích (Sonora), případně v pobřežních pouštích (Namib v Namíbii nebo pobřeží Peru). Trochu překvapivě jsou malým sukulentním rájem Kanárské ostrovy, které jsou navíc pro nás z Evropy velmi dostupné.
V dalších oblastech a zemích lze sice sukulenty také najít, bohužel už ale v malém množství. Rostou například i v Evropě (dokonce i střední), kolem Středozemního moře, na Arabském poloostrově, v Indii, v kontinentální Asii a něco malounko i v Austrálii.

 

kde-_rostou1.jpg

Střední Namibie 2012 - Cyphostemma uter a dva urostlí čeští sukulentáři pro srovnání velikosti

 

Z tohoto přehledu je tedy vidět, že sukulenty vlastně rostou téměř po celém světě (s výjimkou vyloženě ledových oblastí), avšak zároveň velmi nerovnoměrně. Ne všude tam, kde jsou zdánlivě ideální podmínky pro jejich růst, opravdu masově rostou (například zmíněná Austrálie). Jsou na světě místa, kde pro samé sukulenty není kam šlápnout a jinde jsou zase jiná místa, kde se musí hodně hledat, než se nějaký sukulentík najde. Každá oblast je něčím jiná, specifická a vyplatí se postupně střádat střípky informací o teplotách, době dešťů, chemickému složení půdy, oslunění, vlhkosti vzduchu a spoustě dalších klimatických faktorů. Všechny tyto informace lze pak dobře využít při pěstování sukulentů.
Pokud toto téma někoho více zaujalo, doporučuji prostudovat dostupnou českou literaturu, a pak poučeně vyrazit znovu na internet, na cizojazyčné specializované stránky věnované buď jednotlivým skupinám sukulentů nebo oblastem s významnějším zastoupením těchto rostlin.

 

Jirka Maule

Foto: Ota Melichar

 

JAR,Warmwaterberg - 7 různých sukulentních druhů

JAR,Warmwaterberg - 7 různých sukulentních druhů