Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se jmenují?

 

Pokud pozorně sledujete naše stránky, už víte, co sukulenty jsou, jak vypadají a kde rostou. Dříve či později ale každý pěstitel dospěje do fáze, kdy už mu nestačí, že se mu rostliny líbí, ale chce se o nich dozvědět něco víc. Informace se dají hledat podle toho, jak rostlina vypadá, ale pokud se chcete vyhnout této detektivní práci s nejistým výsledkem, je dobré vědět, jak se rostlina jmenuje.
Se jmény rostlin je to jako s těmi lidskými. Každá rostlina má něco jako své jméno a příjmení a také patří do nějaké rodiny, jejíž zástupci jsou si příbuzní. U rostlin se ale neříká jméno a příjmení, používá se označení rodové a druhové jméno. Vezměme si třeba takovou hluchavku. Abychom od sebe odlišili tu s bílými a fialovými květy, nemůžeme mluvit jen o hluchavce, ale o hluchavce bílé a hluchavce nachové. Hluchavka je jméno rodové, bílá a nachová jméno druhové. A co třeba taková šalvěj? Vypadá podobně jako hluchavka a je s ní příbuzná, obě se řadí do „rodiny“, která se označuje jako čeleď hluchavkovité.
V botanice se používá poměrně členitý systém zařazování rostlin do určitých skupin, říká se mu taxonomie, ale pokud se nechcete sukulenty zabývat vědecky, vystačíte si ve většině případů s těmi třemi základními, o kterých jsme už mluvili. Čeleď je z nich nejobecnější skupina - v našem případě hluchavkovité, která zahrnuje jednotlivé rody - hluchavka, šalvěj, a každý rod může mít několik druhů - v případě hluchavky nachovou a bílou. U sukulentů se ještě často setkáváme s varietami a formami, což je ještě podrobnější členění některých druhů.

 

taxonomie_jpg.jpg

 

Pro většinu sukulentů neexistuje český název. Známe sice tlustice, rozchodníky a netřesky, ale tím pomalu výčet českých názvů sukulentů končí. Proto se používá latina. Ne, nebojte se, není to nic děsivého, naopak. Vždyť třeba název aloe a agáve běžně používáme, a přitom jde o latinská jména. Latina je v názvosloví rostlin docela užitečná věc. Její ohromnou výhodou je, že se jí domluví milovníci rostlin po celém světě. A pokud vás to přeci jen trochu straší, doporučuji si nalít tequillu (že jde o nápoj vyráběný z agáve, asi není nutné zdůrazňovat), třeba vám ta latina půjde lépe do hlavy :-). My se k tomu chystáme přispět dalšími články, kde postupně představíme jednotlivé skupiny sukulentů, se kterými se v našich sbírkách setkáváme nejčastěji.

 

Dáša Vaníčková