Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dělení sukulentů II.

30. 7. 2014
 
Když jsem tohle téma před časem nakousnul, měl bych ho po čase i polknout. Bohužel tyhle články mohou připomínat školní lavice a hodiny biologie, jenomže jak jinak si s tím množstvím a tou rozmanitostí sukulentů poradit? Pojďme raději rychle na druhý díl dělení sukulentů a proberme si takové ty méně sukulentně vyhraněné čeledi, ve kterých se ale často naše rostliny vyskytují.
 

pachypodium-succulentum.jpg

Čeleď toješťovité = Apocynaceae je velmi zajímavá skupina, která se podle posledních změn velmi zvětšila tím, že spolkla bývalou čeled Asclepiadaceae (viz první díl). My se na ni ale podíváme v klasickém pohledu, kdy ze sukulentních rodů obsahovala pouze dva, zato ale velmi slavné a oblíbené - AdeniumPachypodium. Před nějakým časem ještě absolutní vzácnosti, dnes poměrně dostupný sortiment botanických druhů (Pachypodium) i atraktivních hybridů (Adenium). Koneckonců i naše ročenka nese název jednoho z těchto rodů…
 
 
Čeleď morušovité =  Moraceae je také dvourodovou čeledí dvou zdánlivě nepříbuzných sukulentních rodů s větším počtem druhů - DorsteniaFicus. V prvním rodu pachykaulní a kaudexní tvary, ve druhém buclaté dřevinky a bonsaje. Jejich příbuznost prozradí až květy.
 
 

pelagonium-vinaceum.jpg

Čeleď kakostovité = Geraniaceae je v posledních letech velmi pěstovaná skupina zajímavých rostlin se sukulentními sklony. Rodově jde opět o dvojici  - PelargoniumSarcocaulon. Zvláště pelargónia jsou hodně vyhledávána pro svou skromnost a pohlednost květů, sarkokaulony spíše pro jistou exotičnost jejich vzhledu.
 
 
Čeleď révovité = Vitaceae je malé překvapení, že i ve vinorodé čeledi mohou být sukulenty. Skoro to připomíná situaci s trpaslíky, kteří jak známo, vlezou všude… Patří sem dva rody - CissusCyphostemma, které byly dříve spojeny do jednoho. Začínají být vyhledávanější více než v minulých letech a zejména druhy cyfostem oslovují kaudexofily.
 
 
senecio-sempervivus-ssp.grantii.jpg
Čeleď hvězdnicovité = Asteraceae dokazuje, že sukulenty pronikly i mezi astry a kopretiny. Jsou to rody SenecioOthonna. Velmi zajímavé rostlinky s typickými složenými květy. Jsou mezi nimi druhy vhodnější jak pro začátečníky tak i pro pokročilé.
 
 
Čeleď svlačcovitéConvolvulaceae, zde se nám usadily dva rody - Ipomoea, Turbina. Kaudexy, lijánky ale hlavně úžasné květy! K jednomu africkému svlačci máme jako Češi obzvláště osobní vztah - nese jméno našeho význačného cestovatele.
 
 
Čeleď křížatkovitéCommelinaceae je zastoupena rody CyanotisTradescantia, s nezvyklým, ale zajímavým vzhledem rostlin i květů.
 
 
Bursera fagaroidesČeleď březulovitéBurseraceae jsou menší dřevinky z velice teplých krajů a obsahuje dva rody přiřazované k sukulentům - BurseraCommiphora. Jde o velice pohledné pokojové bonsaje.
 
 
Čeleď Pedaliaceae - tři zajímavé rody s rostoucí oblibou mezi sukulentáři - Uncarina, PterodiscusSesamothamnus. Každý rod je jiný, všechny dohromady jsou úžasné.
 
 
Čeleď podpětovité = Gesneriaceae zažila nedávno svůj malý boom. Zásluhu na tom má jeden ze dvou rodů (SinningiaStreptocarpus), kdy právě nabídka nových druhů sinningií nedávno překvapila pěstitele na celém světě. Kromě druhů popsaných již dříve se dostávají do kultury i druhy zcela nové.
 
 
Čeleď Fouquieriaceae - pichlavé stromy větších i menších rozměrů - rody FouquieriaIdria. Jdou z nich vypěstovat velmi originální bonsaje.
 
 
Bombacopsis cubensis
Čeleď Bombacaceae - také dřeviny, tentokráte větších rozměrů, přesto oblíbené a pěstované - rody Adansonia, BombaxChorisia. Pěstitele lákají zejména adansonie, což jsou vlastně baobaby.
 
 
Čeleď hluchavkovité = Lamiaceae - poslední dnešní čeledí obsahující (mimo jiné) také sukulenty jsou nečekaně hluchavky. Tentokráte jde o rody AeolanthusPlectranthus, které na svoji větší oblibu teprve čekají.
 
Tak to byl tedy nářez. I pro mě to uspořádat a sepsat a což teprve pro vás to nějak přelouskat. Věřte mi však, že i přes tuhle evidentní složitost je tam spousta zjednodušení a malých nepřesností v zájmu srozumitelnosti. Dejte si oddech, prohlédněte si fotky zmíněných čeledí a rodů v naší fotogalerii nebo na internetu a kochejte se třeba i bez té latiny. Časem nás čeká malý dodatek ve formě třetího dílu a možná, že se nakonec vyklube i čtvrtý, bonusový díl.
 

Jirka Maule