Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co jsou sukulenty?

22. 4. 2014
 
Sukulenty - to je ale divné slovo… Pojmenování rostlin označených jako sukulentní, zkráceně sukulentů, vzniklo z latinského slova succus, což znamená šťáva.  Pokud bychom tedy označení sukulent chtěli přeložit do češtiny, mohli bychom říci, že jsou to rostliny šťavnaté nebo dužnaté. Jistě namítnete, že šťávu obsahují všechny rostliny, proč tedy kolem toho tolik povyku?
echeveria-elegans-_albicans_.jpg
Rostliny, které rostou v našem okolí, potřebují dostatek vody, aby mohly dobře růst. Sukulenty se naproti tomu nacházejí převážně v místech, kde dostatek vody není. Dalším případem je přísun srážek v jednom období (období dešťů) střídaný delším časem bez vody (období sucha). Aby v těchto nehostinných či nejednoduchých podmínkách přežily, vytvořily si speciální postupy, jak hospodařit s vodou, jejich těla se postupně přeměnila tak, aby zabránila výparu vody, odolávala extrémním teplotám a dalším nepříznivým vlivům, nebo také dokázala úspěšně přečkat období bez vody.
Vzhledově i příbuzensky jde o velmi nesourodou skupinu rostlin, které si často nejsou vůbec podobné. Zahrnuje miniatury stejně jako obří stromy, rostliny vzpřímené, plazivé i popínavé, zkrátka jejich jediným společným znakem je pouze schopnost překonávat suché podmínky nebo dlouhá období sucha. Nejdokonaleji se jim přizpůsobily kaktusy, které mezi sukulenty patří také.
huernia-thuretii,-ib8631,-ne-of-wooldridge.jpg
Tolik tedy na úplný úvod našeho webu o sukulentech, trochu zjednodušeně ale hlavně srozumitelně. Sukulenty jsou svým přizpůsobením sušším a teplým podmínkám ideálními rostlinami pro pokojové i skleníkové pěstování s obrovskou odolností hlavně vůči omezené, nepravidelné či klidně i vynechané zálivce. Jeden velký český sukulentář říkával: „pokud jste na rozpacích, zda ještě nezalévat, nebo už zalít, dejte si týdenní pauzu a teprve pak se rozhodujte znovu“. Opravdu je to tak - sukulenty prostě zvládají sucho s úžasnou samozřejmostí, kdežto vlhkost a nadměrná, neopatrná zálivka je spolehlivě zahubí. To, že jejich jméno vlastně znamená dužnaté, má ten význam, že umí s vodou velmi šetrně zacházet a umí ji dlouhodobě zadržet ve svých pletivech - listech, stoncích, kořenech.

Na našem webu se v dalších článcích můžete dočíst podrobnější informace, třeba jak se o ně starat, jaké jsou jejich růstové formy anebo kam se za nimi vypravit do přírody. 

Dáša Vaníčková a Jirka Maule