Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trojboj 2009: Kaktusy - Cactaceae etc. - Adenium

Připravil jsem takové malé porovnání tří periodik, ve kterých vychází nejvíc článků o sukulentech, za loňský rok. Kdysi se totiž právě náš spolek sukulentářů a jejich ročenka ustavili právě proto, že se o sukulentech málo psalo. Zajímalo mě, jak se tedy věci mají v jednom konkrétním roce. Tento přehled přináším pro zajímavost a pro přehled těch sukulentářů, kteří třeba o těchto dalších periodikách ani neví.

KAKTUSY 2009:

1.– Některé zajímavé ekvádorské tilandsie – P.Heřtus

Vznik kristáty na Huernia macrocarpa – M.Douděra

2. – Agave victoriae-reginae, kráska severního Mexika – J.Říha

Bulbine frutescens – J.Gratias

Správné jméno pro madagaskarský druh Aloe – překlad, N.Rebmann

3. – Agave ovatifolia, nový prvek severomexické sukulentní flóry – L.Kunte+J.Šnicer

Miniatlas sukulentů: Bulbine mesembryanthemoides, Oscularia deltoides, Sceletium tortuosum, Tylecodon leucothrix – J.Gratias

4. – Pestrolisté Agave v Japonsku – překlad, Y.Matsuo

Yucca glauca ssp.glauca, perla kaktusových skalek – T.Sobota

Miniatlas sukulentů – Orbeanthus hardyi, Adromischus liebenbergii, Lenophyllum guttatum, Haworthia variegata var.petrophila – J.Gratias

Aloe melanacantha var. erinaceae v květu po 24 letech v kultuře – J.Busek

CACTACEAE etc. 2009:

1. – Rod Adenium na kontinentalnom Jemene a ostrove Sokotra – B.P.Vrškový

Argentinská Echeveria peruviana a zmatek kolem ní – R.Matulová

Smíšené populace na řece Roya (rod Sedum, francouzské Alpy) – I.Richterová

2. – Paličkové euforbie XIV.časť (asi už posledná) – B.P.Vrškový

Pleiospilos – živý kamienok, alebo úlomok žuly? – B.Bokotej

Kaudiciformný kult u nás – B.P.Vrškový

3. – Expedice Ekvádor 2008/2 (tilandsie) – P.Heřtus

Dorstenia gigas – M.Valachovič

Skleníky v Schönbrunnu – I.Richterová

Výskyt agáví v přírodě I. – I.Richterová

4. – Výskyt agáví v přírodě II. – I.Richterová

Obsah naší ročenky ADENIUM 2009 s deseti články asi na tomto místě netřeba opakovat. Jenom tedy jak vlastně dopadl onen zmíněný trojboj? 11:11:10. Byli jsme poraženi (ovšem z pohledu cena/výkon jsme zase zvítězili). Ale přesto je tento přehled zajímavý. Není pravda, že by se o sukulentech jinde nepsalo. Stojí za to o tom vědět, případně se i k těmto článkům dostat. Je možné je zakoupit, je však možné si je i půjčit od kolegů kaktusářů nebo v klubových knihovnách a zajímavé články si okopírovat pro svou potřebu. Překvapením je, že i český časopis publikuje hodně o sukulentech, i když ne každý rok asi stejně masivně jako v roce 2009 (např. v roce 2008 Kaktusy jen 5 článků a naopak Cactaceae dokonce 13 článků!).

Při té příležitosti mě napadla jedna případná nová rubrika na naše stránky: Přehledy sukulentních článků v periodikách – Kaktusy, Cactaceae, Živa, zpětně i Svět exotických rostlin. V případě zájmu by to šlo rozšířit o i recenze ročníků některých dostupných zahraničních časopisů. Když už člověk ví, co v nich je, už si je nakonec od někoho sežene. Jenom by se toho někdo musel ujmout…..

Pro SPS Jirka Maule.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Podněty

(Jirka Maule, 31. 1. 2011 7:37)

Díky za každý názor a podnět. V tomto posledním komentáři je těch podnětů vícero a nechci na všechny reagovat. Navíc by bylo vhodnější pro širší diskusi na tato témata využít k tomu zřízené diskusní fórum. Ale aspoň jednu poznámku k onomu internetu. Je pravda, že informací je tak hodně, i těch obecných i těch specializovaných. Ale s množstvím často klesá kvalita a je nutné často oddělit zrno od plev. Další problém je, že v češtině je textů v našem oboru málo, ne každý vládne bezproblémově angličtinou a navíc je dost materiálů i v jiných jazycích. Mně šlo skutečně o to, že když už nějaký článek o sukulentech vyjde v nějakém časopise v češtině nebo slovenštině, neměla by informace o něm zapadnout.

Navrhuji vydávání Ročenky v elektronické podobě ke stažení

(M. Kubík, 25. 1. 2011 17:09)

Sám považuji knihu a časopis za nejlepší vynález vůbec, ale má to svá Ale:

V době Internetu taková periodika dosti ztrácejí na významu, protože tam - tedy zde - jsou k dispozici informace v daleko větším rozsahu a neposlední řadě i kvalitě.

Svého času jsem přestal odebírat i nakupovat kaktusářskou literaturu protože je to prostě o ničem, mám doma slušnou knihovnu, vím o čem mluvím, je to všecko stejné a zabírá to místo.

Ano papírová podoba má jistě své půvaby a výhody, ale přece - máme-li působit na mladší zájemce, aby se z nich stali adepti naší ušlechtilé záliby, je el. forma přeci jen lepší, protože každé děcko má PC a knížky je už dnes nezajímají.

Spíš tedy než do Ročenky bych investoval do nějakých letáků jako upoutávky, které by se roznesly na zákl. školách. Tam je třeba napnout síly.

Jenom na okraj

(Jirka Maule, 11. 12. 2010 18:48)

Jenom na vysvětlenou: Je pravda, že bez kupujících nebudou knihy o sukulentech a bez abonentů i obdobné časopisy. Smyslem mého článku byla mírná osvěta právě v řadách neorganizovaných, případně začínajících sukulentářů. Vzpomínám na okamžik, kdy jsem já objevil, že vůbec existuje nějaký časopis o kaktusech a sukulentech. Bylo to pro mě v těch začátcích (kdy ještě nebyly ani žádné české sukulentářské knížky) naprosté zjevení. Začal jsem logicky půjčením Kaktusů, abych si vzápětí nakoupil zpětně 15 ročníků. A o to mi šlo - chytrému napověz, případně bludného nasměruj... A pokud by si začali potenciální zájemci chodit půjčovat nebo kopírovat starší ročníky K+S časopisů do K+S klubů, tak jenom dobře, ne?
Jinak ale - Milane, díky za komentář.

Trojboj

(MIlan Kůrka, 7. 12. 2010 12:30)

Jirka jenom zapoměl připomenout, že aby jakýkoli časopis vycházel, musí ho někdo kupovat. Nejméně Kaktusy se potýkají s poklesem počtu odběratelů, což vede ke každoročnímu zvažování zdali a jak budou dál vycházet. Takže, klidně časopisy nekupujte, jenom se pak nedivte, až si nebude co vypůjčit k okopírování.