Jdi na obsah Jdi na menu
 


Případné rady pro články a fotografie

22. 9. 2009

 

 

Dnešního dne nastává astronomický podzim. O víkendu nás čeká poslední oficiální akce sezóny, která ji symbolicky uzavírá: Zamykání sezóny v Chrudimi. Následující měsíc říjen bude ve znamení ukládání letních rostlin ke spánku. Pokud je na vašich parapetech nenahradí kytky se zimním růstovým režimem, nastane vám doba většího klidu, kdy přijde na řadu zpracování semínek, fotografií, studium literatury a podobné záležitosti, na které vám v sezóně nezbývá mnoho času.

 

Jistě víte, že kromě členského příspěvku po členech SPS nic dalšího nechceme, jen bych si dovolila uvést následující prosbu. Myslím si, že ode mne nebude až tak troufalé, když vás, pravidelné čtenáře našeho webu, požádám jménem výboru SPS o spolupráci na tvorbě webu ve formě fotografických příspěvků do fotogalerie sukulentů či dokonce písemných příspěvků do rubriky pěstitelských článků. Uvítáme obrázky z cest do zemí se sukulenty, obrázky ze sbírek, články o konkrétních rostlinách či o jejich pěstování. Vás, co již máte jisté zkušenosti s publikováním, asi nemusím upozorňovat na pravidla, uvedená v druhé části příspěvku, ale úplní nováčci je asi uvítají a pokud je dodržíte, usnadníte nám další práci.

U fotografování rostlin se snažte použít radu č.6 a snímky pošlete na mail našemu webmasterovi sps.skala@seznam.cz , který je přetřídí. Chápu, že ne každý z vás má přístup k dostupné literatuře, pokud však můžete doplnit informace o rostlině (aktuálně platné jméno, autor popisu, země výskytu) po vzoru již zveřejněných fotografií, usnadníte mu další práci.

Písemné příspěvky, pokud možno s dodržením většiny uvedených rad pro psaní článků, zasílejte na mail sps.matulova@seznam.cz. Pokud nemáte „jiráskovský talent“, stačí jeden, dva odstavce, doplněné fotografiemi. Říká se sice, že kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale nakonec i autoři článků v Adeniu kdysi nějak začínali a jak mohu z vlastní zkušenosti říci, alespoň u mě to nebyly začátky jednoduché. Slibuji, že pokud bude příspěvek nevhodný či hodně nepovedený a následně neopravitelný, zůstane v pomyslném šuplíku bez zveřejnění. Tak tedy na viděnou na stránkách SPS.

Radka Matulová

 

Případné rady pro články a fotografie na web a do Adenia:

 

1.Pokud možno, pokud nepočítáme cestopisné články, pište o rostlinách, které sami pěstujete, s kterými máte pěstitelské zkušenosti a máte je napozorované. Pro web stačí článek o jediné rostlině, pro Adenium je lepší článek o skupině rostlin (nějaký rod, čeleď, rostliny s podobnými znaky apod.). Jen tak můžete poradit těm, kteří by se rozhodli si podobné rostliny pořídit. Druhou možností je, že můžete zpracovat zkušenosti nějakého známého (s jeho souhlasem), když sám se na psaní článků necítí, či nemá čas. Podle našeho názoru je bezcenné psát o kytkách, které si nafotíme v cizích sbírkách či pěstírnách a sami je nepěstujete. Pak můžete použít jen to, co se o nich už napsalo jinde bez vlastního vkladu a to ztrácí hodnotu. Alespoň tedy pro nás jsou podobné články míň cenné.

 

2.Snažte se držet nejnovější nomenklatury, platných a nejnověji uznávaných popisů, ať se vám líbí či ne. Případné polemiky by měly být přijatelně zdůvodněné.

 

3.Pište vše zarovnané vlevo, prokládejte jen LATINSKÁ jména rostlin (nebo je dodatečně proložíme sami) a nic nevybarvujte, nevytučňujte (hrozný termín), nezvětšujte - to, co budete chtít zdůraznit, odlišit, nám napište v pokynech pod článkem. Pokud to nedodržíte, přiděláte nám práci.

 

4.Odstavce neodsazujte, používejte písmo Times New Roman velikosti 12.

 

5.Pod články pokud možno uvádějte použitou literaturu (všechnu) a očíslovaný seznam fotografií s jejich případným komentářem

 

6.Fotografie se snažte fotit bez jmenovek (já si vždy nafotím jmenovku a pak ji na focení vyndavám – obtěžuje to, ale jinak jsou fotky hůř použitelné). Sporné je použití obyčejného blesku (nemyslím tím dodatečný kruhový blesk), mně osobně se takové fotky nelíbí. Volte neutrální pozadí, nejmíň ruší černá barva nebo přírodní pozadí (ne každému se s ním chce aranžovat, trochu to zdržuje). Snažte se o dostatečnou hloubku ostrosti. Fotky nemusíte upravovat, upravíme (doostříme, dobarvíme atd.) si je klidně sami. Pokuste se také v mezích svého makra o nějaké typické detaily. Pro web stačí fotografie o šířce 1000 px (raději větší), pro články do Adenia posílejte fotografie  v maximálním rozlišení, kterého je váš fotoaparát schopen  (pro titulní stranu musí být větší z rozměrů alespoň přes 2900 px),.

 

7.Raději pošlete fotek víc, aby bylo na výběr.

 

8.U cestopisů, návštěv BZ, článků s pěstitelskými radami apod. vám necháváme volnou ruku, pokud možno s většinou předchozích pokynů (z výjimkou focení bez jmenovek a rady č.1)

 

9.Pokud nebudete dopředu proti, dovolili bychom si ponechat možnost zasáhnout do textu pro opravu případných pravopisných chyb, faktických omylů či stylistických nejasností.

 

10.Články pro Adenium se vám v konečné –  upravené podobě pokusíme poslat zpět ke konečné korektuře.

 

11.Prosíme o původnost článku, abychom byli první, kdo váš článek zveřejní (u ročenky počítejte s časovou prodlevou).

 

12.Neslibujeme, že všechno půjde použít pro Adenium, ale i třeba začátečnický článek může vyjít na webu.

 

13.Pokud budou článek či fotky nepoužitelné, nezlobte se, že je vám vrátíme zpět a napíšeme proč jsou nepoužitelné či je pošleme k předělání.

 

Nezatracujte nás za tyto rady, věříme, že je to v zájmu našeho společného webu či případně naší další kvalitní ročenky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

sukulent

(alena maresova, 7. 2. 2016 11:54)

dobry den koupila jsme si si sukulent aloe humilis prosim nevim jak zalevat mam ho v panelaku ted je suchy dekuji a jeste prosim mam jeden ale bohuzel nevim jak ten se jmenuje jsou to zaove tluste listy ktere mi zacly jakoby upadat a jsou zlutave sami opadnou asi sem ho prelila dekuji moc Alena

Oprava chyby

(Radka, 24. 9. 2009 22:12)

Díky za korekci, už jsem to napravila :-).

Oprava chybičky v návodu

(JGr, 24. 9. 2009 10:00)

První, co jsem otevřel po návratu z teplých krajů, byl tento web. Rád podporuji nové autory článků o rostlinách, a tak jsem si pozorně přečetl i výše uvedený návod. Je perfektní, jen bych opravil bod 3., a to zarovnání textu výhradně vlevo !!!
Všem novým psavcům ostré pero i přesný hledáček foťáku přeje Honza Gratias,