Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hydnophytum moseleyanum Odorado Beccari (1885)

27. 4. 2010

 

Rod Hydnophytum zahrnuje asi Hydnophytum moseleyanum45 druhů. Ve sbírkách je většinou pěstován druh H. formicarum. Rostlina kterou bych chtěl představit je druhu Hydnophytum moseleyanum (pravděpodobně). Sám nevím, jak se do mé sbírky H. moseleyanum dostalo. Původně jsem tyto rostliny považoval za H. formicarum. No a když jsem brouzdal po internetu a shromažďoval informace k tomuto článku, zjistil jsem že se moje rostliny poněkud odlišují od původního popisu.

Rod se řadí do čeledi Rubiaceae, kde je také další podobný rod, Myrmecodia. Oba dva rody ve většině případů jsou rostlinami rostoucími epifyticky a řadí se k rostlinám myrmekofilním. To jsou druhy, které v dutinkách svých kaudexů poskytují v domovině úkryt pro mravence, a to hlavně pro mravence rodu IridomyrmecOchetellus

KaudexCelková velikost rostlin může dosahovat až 50 cm. Rostliny vytvářejí kaudexy různých tvarů. Většinou jsou ale oválně hruškovité. Velikost tohoto útvaru může dosáhnout až 25 cm. H. moselyanum má pokožku kaudexu hladkou, šedou, bez viditelných hrbolů a zvrásnění. To je jeden z odlišných znaků oproti H. formicarum, které má kaudex hnědý, zvrásněný a ostře hrbolatý. U starších rostlin většinou kořeny vyrůstají ze spodní části kaudexu. Jinak tomu je u mladých semenáčků. Zde se kořeny objevují po celém povrchu, ale pokud nemají vysokou vzdušnou vlhkost, tak brzy zasychají. Z vrchní části kaudexu pak vyrůstají jednotlivé větve. Větve jsou většinou stejně silné po celé svoji délce. Síla jednotlivých větví je u starších rostlin 0,5 až 1 cm. Větve mohouOtvor pro mravence být různě dlouhé a to od 5 cm až do 40 cm, občas se dál větví. Jednotlivé další větve nejsou o mnoho slabší.

Listy jsou na stonku protilehle postavené, křížící se ve 4 řadách. Pravdou však je, že tento tvar postavení listů nevynikne. Počet listů na větvi totiž většinou nepřekročí 8. Vzdálenost mezi listy je od 2 do 5 cm. Jednotlivé listy mají asi 0,5 cm dlouhý řapík. Délka listu je 5 až 7 cm, šířka ve středu listu je 3 až 3,5 cm a jejich tloušťka je od 2 do 3 mm. List H. moseleyanum je mírně sukulentní, se 3 až 4 páry žilek. Což je dalším odlišným znakem. H. formicarum mé listy protáhlejší, kožovité, mírně se podtáčející a počet párů žilek je 6 až 12. Barva listů je zelená, z vrchní strany tmavší.

ListKvěty u H. moselyanum jsou bílé, 3 až 4 mm dlouhé, trubkovité, se 4 okvětními lístky do 2/3 srostlými. H. formicarum má květy dlouhé 4 až 5 mm.

Plody jsou dužnaté bobule, okolo 8 mm velké, červenooranžové barvy. Plody na rostlinách usychají a postupně opadávají. Obsahují 2 až 3 semena, 4 až 5 mm velká, protáhle měsíčkovitého tvaru, která mají světle pískovou barvu. V literatuře se píše, že kvetou a plodí od listopadu do února. Mé rostlinky kvetou a plodí po celý rok.

Je znám ještě jeden znak pro odlišení obou druhů. Tím znakem je umístění dutinek pro vstup mravenců. H. formicarum má uzpůsobení ke vstupu pro mravence v úrovni půdy. H. moseleyanum má místa vstupu až do jedné poloviny kaudexu. I když mám rostliny dvě, tak mne nikdo nepřesvědčí, abych tento znak ověřil (no, přece nechcete abych ho „přefiknul“).

Místem výskytu je Papua Nová Guinea a severovýchodní Austrálie (Quensland). V místech výskytu jsou některéPlody druhy Hydnofyt a Myrmecodií domorodci používány k léčebným účelům. Díky mravencům obsahují látky používané dnes jako antioxidanty. Ve většině případů se jedná o sekundární metabolity vzniklé právě ze zbytků donesených do kaudexů mravenci. Takže u nás to asi nebude fungovat.

Pěstování této rostliny není až tak náročné. Já sám je mám umístěné v kuchyni na jižním okně. Zde rostou již 12 let. Původně jsem mněl obě rostliny v jednom květníku (18 cm kontejner). Když jsem je kupoval, byly ve směsi písku a rašeliny, přesadil jsem je do hrubé rašeliny. Letos jsem je rozsadil po 8 letech do dvou kontejnerů (každou zvlášť) a použil epifytní substrát k orchidejím. Z vlastní zkušenosti vím, že hnojit často tyto rostliny není až tak nutné. Největší problém u tohoto druhu nastane při výsevu. Klíčivost semen je sice vysoká (skoro 100 %), semenáčky jsou však náchylné na přemokření i přeschnutí, snadno se zapaří a zahnívají.

Tomáš Bíma

 

Plody

 

Fotografie:

 

1. Hydnophytum moseleyanum
2. Kaudex
3. Otvor pro mravence
4. List
5.+ 6. Plody

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

seeds of Hydnophytum and Myrmecodias

(sergio david marim de souza, 5. 6. 2018 4:47)

I am from Brazil and I am in search of seeds of Hydnophytum and Myrmecodias of several species,
I would like to know a list of available seeds.
In case you need something from Brazil, I put myself at your disposal.

no vida!

(milanb@seznam.cz, 20. 9. 2010 9:24)

No vida, tak já si také řadu let myslel, že mám Hydnophytum formicarium, ale asi to bude také H. moseleyanum... Mám jednu rostlinku, pěstovanou z kdysi dávno darovaného semínka. Mám ji posazenou na směsi rašeliny s trochou zahradnického substrátu a písku. V misce prakticky celý rok stojí voda. Jak omezím zálivku, tak mi shodí listy. Kořeny prakticky nemá, jen takové malé hrboly. Kořeny se asi vyvíjí jen ve styku s kůrou a nejspíš budou především jen na uchycení.
Každopádně když vidím Vaše 12-ti leté (??) rostliny, tak se mi tomu ani nechce věřit. Moje rostlina je stále maličká, s kaudexem sotva nějakých 7-8 cm. Větvičku má stále jen jedinou, terminální. A to už jí bude nějakých cca 20 let! Zpočátku totiž rostla ukrutně pomalu. Ještě nikdy mi tedy nekvetla, natož pak nějaké plody...
Nevíte náhodou - k získání plodů musí být rostliny dvě, nebo jsou také samosprašné jako Myrmecodia?
Kdybyste čirou náhodou měl "přebytek" plodů, velmi rád bych nějaké získal a pokusil se o další výsevy, když ta moje rostlinka je tak hrozně pomalá...
Mořenám zdar, ať se daří!