Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria s největšími květy - Echeveria harmsii J.F.Macbride

8. 9. 2009

 

Už z nadpisu je jasné, co je nejzajímavějšímEcheveria harmsii rysem této rostliny. I když v mé sbírce je velké množství botanických druhů i hybridů echeverií, nejde tato rostlina v době květu s žádnou jinou zaměnit. U rostlin bez květů k tomu v některých případech může dojít. Mně se to podařilo ve sklenících pana Potyky. V domnění, že jde o tento druh, jsem málem v jeho sukulentním houští přehlédl mírně vyschlé exempláře Echeveria coccinea. Až po podrobnějším průzkumu, jsem si všiml odlišného květenství ( šlo už o suché zbytky ). Na tento druh dojde však v některém z dalších příspěvků.

Teď se ale vrátím k rostlině z nadpisu, proto pokračuji, sice nezáživným, ale celkem důležitým botanickým popisem.

Stonek rostliny je ve stáří několikrát rozvětvený a tvoří tak malý keř, který může Echeveria harmsii - květenstvídosáhnout velikosti až 0,5 m. Samotný stonek se časem mění z dužnatého na dřevnatý, má více či méně světle hnědou barvu a dosahuje průměru okolo 2,5 cm. Jednotlivé větve mají přibližně 0,7 až 1,2 cm v průměru a jsou zakončeny růžicemi. Růžice jsou tvořeny poměrně volně uspořádanými listy a jejich velikost se mění v závislosti na stáří celé rostliny. Čím jde o starší a rozvětvenější rostlinu, tím se růžice stávají menšími, ale zato početnějšími. Starší listy odspoda odsychají a po nějaké době ze stonku opadávají. Jednotlivé listy jsou kopinaté až obráceně kopisťovité, pozvolna se rozšiřující, 2 až 3 cm dlouhé, v nejširším místě 0,8 až 1,3 cm široké. Barva listu je světle zelená, směrem ke špičce postupně okraj červená. Celý povrch listu je pokryt jemnými chloupky. Květní stonek vyrůstá ve spodní části růžice a může dosáhnout 8 až 15 cm na délku. Ze začátku je sporadicky pokryt listeny, které velmi brzy zasychají a opadávají. V celém květenství jsou většinou 1 až 3 květy. Květ roste na 1,2 až 2,5 cm dlouhé stopce.Echeveria harmsii - květ Samotný květ je na stopce postaven polovzpřímeně. Kališní lístek je velmi nestejnoměrný , pozvolna se rozšiřující, podlouhle kopinatý. Lístek je 8 až 14 mm dlouhý a přibližně 4 mm široký. Celkově je přímý a má světle zelenou barvu. Květní korunka je až 3 cm dlouhá, v průměru 1 až 1,5 cm. Tvarem připomíná protažený trubkovitý zvonek, složený z pěti korunních lístků. Jednotlivé lístky jsou od sebe skoro po celé délce zřetelně oddělené. Zvenčí mají jasný středový kýl ve spodní třetině. Špičky lístků jsou mírně vykloněné směrem ven z květu. Barva je na povrchu poměrně jasně červená až šarlatová, na vnitřní straně je lístek světle žlutý.

Ve sbírce mám dva exempláře tohoto druhu. Jeden jsem získal již v roce 1998 v zahradnictví u pana Jardy Bittmana. Pro úplnost musím říct, že v tomto zahradnictví jsem získal asi největší část mé sbírky echeverií. Druhý exemplář je zakoupený později na jednom z našich každoročních výletů. Díky tomu jsem se rozhodl tak trošku experimentovat. Jednu z rostlin (tu Jardovu) nechávám růst bez jakýchkoliv zásahů. Opravdu se růžice mírně zmenšují, jak se tento keřík zvětšuje a prodlužují se jednotlivé větve. Echeveria harmsii - detail květuV době kvetení je ale pohled na velikost a množství květů opravdu nádhernou podívanou. Druhou rostlinu jednou za dva až tři roky zmlazuji (odřezané větve používám k množení) a proto nekvete tak ochotně. Pravdou ale je, že když vykvete, tak samotný květ je o poznání větší.

Pěstování je jednoduché a dá se shrnout do jedné věty.  Propustný substrát, slunné stanoviště a mírnou, spíše nárazovou, zálivku.

 

Tomáš Bíma

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hybrid echeverie

(Bogo, 22. 6. 2010 13:08)

Ahoj Tomáš , pekný článok ja len toľko že sa mi podarilo túto echeverku zkrížiť s echeveriou runionii a vyšiel mi zaujimavý výtvor kveta ma po matke a listy tvarom po runionii ale farbou zase po matke opisujem ju v mojom príspevku ktorý je na mojich stránkach http://bogoflor.sk .....Echeveria ´Green Star´ ahojte Bogo

Echeverie

(Anaj, 13. 12. 2009 20:52)

Zdravím,taky vlastním jeden exempář od p.Bittmana.
Nestříhám ji ,krásně kvete přesně jak popisujete.

echeverie

(bogo, 18. 9. 2009 7:33)

ahoj mam tak isto tuto echeverku ma nadherny kvet....vytvoril som z nej hybryd ,,Green star,, ktorý zdedil krásu matkinho kvetu a habitat otca