Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nadšenec ve Středomoří

19. 11. 2009

 

ObrazekZačátkem školního roku jsem se jako většina lidí probíral fotkami z dovolené. Při vzpomínkách na ta místa jsem si jen tak říkal, že by nebylo tak od věci, zkusit napsat takový pseudo botanický článek.Obrazek

Jako většina pěstitelů kaktusů a sukulentů se rád pročítám cestopisy z návštěv kamarádů na lokalitách od jižní Afriky přes Mexiko až po Patagonii. ObrazekJe krásné vědět, co kde roste a hlavně jak. Pro většinu lidí je to bohužel tak trochu nedosažitelný sen. Ale říkal jsem si: proč chodit na zajímavé botanické výlety tak daleko? ObrazekZkuste se při návštěvě Středomoří nebo Jadranu jen projít po pobřeží s foťákem. A když si ještě přivstanete (já jak blázen vstával na Korfu jednou dokonce ráno v 5:30), tak se můžou podařit velmi zajímavé záběry. ObrazekJinak komu se nechce tak brzo vstávat, tak je dobrý i západ slunce. Jen některé fotografie bohužel občas nejdou z druhé strany vyfotit.Obrazek

Jak někteří o mně vědí, mojí největší zálibou jsou sukulenty nového světa (agave, echeveria, dudleya a tillandsie). To ale neznamená, že bych ostatní rostliny přehlížel. Několik let jsem pracoval totiž u ochrany přírody na údržbě chráněných území a konzervaci stromů, a proto rád koukám po všem, co roste, ale i běhá okolo. Proto jsem asi dostal tento bláznivý nápad ukázat fotografie některých rostlin. Většina fotek je z letošní dovolené, ale začnu několika snímky z roku 2004 a 2005.Obrazek

V roce 2004 jsme byly v Chorvatských Vodicích blízko Šibeniku. Hned po příjezdu mne čekalo u apartmánu milé překvapení. ObrazekZahrada paní majitelky byla plná větších či menších květináčů s kaktusy. Pravověrní kaktusáři řeknou nic moc, ale já říkám, že nemusí pršet, stačí, když kape. ObrazekDalším milým překvapením byly rostliny ve veřejné výsadbě. No zkuste si představit můj údiv, když podél chodníku se skvěl jeden Dasylirion glaucophyllum vedle druhého.

Rok 2005 jsme navštívili ostrov Pašman naproti Zadaru. Letovisko Kukljica je bohužel jedno z těch, kde „ chcípl pes“. ObrazekAle i zde jsem potkal něco zajímavého. No zkuste minout tak krásně fotograficky naaranžované olivy. Rostly zde i zajímavé euphorbie. Při jednom pochodu přes ostrov mne upoutal poměrně velký keř druhu Caesalpinia gilliesii. Ale hlavně jsem zde narazil na rostlinu Aptenia cordifolia. Tato plazivá sukulentní rostlina od té doby roste i u nás doma. ObrazekJe v klasickém truhlíku a na jaře ji stěhuji ven a na podzim zas do skleníku. Přes léto snese docela dost vody, ale v zimě musím zálivku tvrdě omezit, protože má snahu stále růst.Obrazek

Po trochu delší pauze jsme letos vyrazily na ostrov Korfu. Jen na okraj musím poznamenat, že po tom, co se od loňského jara u nás v práci začala kompletní rekonstrukce, tak jsem tu dovolenou opravdu potřeboval. Bydleli jsme v letovisku Acharavi (ideální pro milovníky pláží, tamní má kolem 8 km). ObrazekPro mne byl ale zajímavější prostor za dunou na kraji pláže. Zde se nacházelo velmi zajímavé xerofytní společenstvo. ObrazekPlné agáví, juk, euphorbií, kvetoucích mořských narcisů a další spousty zajímavých rostlin. Jednou z dominant byly právě Agave americana.

Jako všude, i zde agave kvetou, na fotografií je již suché květenství  Agave americana.

Obrazek

Toto je právě onen záběr, který by nešel nafotit jindy, než při východu slunce.

Obrazek

Mnozí řeknou, že je to tak trochu kýč. No ale řekněte, není ten kýč nádhernej? Poslední záběr agave je o něco větší semenáč, ale u ní roste jeden z nejvýraznějších sukulentních druhů, a tím je Carpobrotus acinaciformis. Podél pláží tato rostlina vytváří velké jednolité koberce, v kterých rostou jako doplněk i jiné rostliny.

Obrazek

Zde je to například Eryngium maritimum - máčka přímořská. V tomto období na Korfu bohužel nekvetou, a tak nevím, jestli to je forma s bílým květem nebo ta z Vodic,

Obrazek

která každoročně u mne ve skleníku kvete fialkově. Dalším s trsovitě rostoucích druhů sukulentních rostlin, které se zde vyskytují, je Crithmum maritimum - motar přímořský.

Obrazek

Z čeledi Cactaceae jsou nejčastěji a nejpočetněji zastoupeny rostliny rodu Opuntia.

Málem bych zapomněl na nádherné exempláře různých druhů juk.

I zde se najdou moje oblíbené echeverie. Před jedním krámkem rostla Echeveria gibbiflora.

Obrazek

 Při našich vycházkách po pobřeží jsme často naráželi na mořské narcisy - Pancratium maritimum.

ObrazekAle asi opravdu zajímavým nálezem byla Urginea maritima - mořská cibule. Na fotografii jsou asi 15 cm velké cibule, ale podařilo se mi objevit cibuli, které do průměru 30 cm moc nechybělo.

Obrazek

Ke konci bych neměl zapomenout na některé další druhy rostlin. Jsou to například stromy druhu Acacia dealbata, Albizia julibrisin a taky velmi zajímavý Brachychiton acerifolius. Asi jedním z nejdůležitějších stromů na Korfu je však citrus zvaný kunquat. Vyrábějí z něj vynikající likér, marmeládu, a jak by řekl můj syn, „zmrzlinu, která je tak dobrá, že bych po ní puknul“.

No, už bych měl asi končit. Tak na závěr ještě dávám dvě fotky.

Obrazek

Na začátku jsem psal, že fotím, co kde roste a běhá. Proto připojuji záběr krásné ještěrky mezi květy bouganvilei. Jestli se ptáte, kdože tam byl, tak tady jsem já a moje rodina.

Tomáš Bíma

Obrazek

 

Fotografie:

1-2. Vodice
3. Vodice - Dasylirion glaucophyllum
4. olivy
5. euphorbie
6. Caesalpinia gilliesii
7. Aptenia cordifolia
8-9. Agave americana
10. Carpobrotus acinaciformis a Eryngium maritimum
11. Carpobrotus acinaciformis
12. Crithmum maritimum
13. Opuntia ficus- indica
14. Opuntia subulata
15-16. Yucca
17. Echeveria gibbiflora
18. Pancratium maritimum
19. Urginea maritima
20. Albizia julibrisin
21. Brachychiton acerifolius
22. Kunquat
23. ještěrka
24. to jsme my 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ono se to lehko řekne...

(Radka, 2. 12. 2009 19:59)

V tomto případě to nešlo jinak. Původně bylo k článku fotek ještě o pár víc, takže to, co vidíte, je už selekce. Víc už jsem toho vyřadit nemohla, ilustrace k článku by nebyly úplné. Těžko se vybíralo (kvůli počtu), těžko se vkládalo (kvůli editoru). Myslím však, že to neubírá na kvalitě netradičního cestopisu Tomáše Bímy. U jiných článků třeba budete s fotografiemi spokojenější.

určeno správci webu: větší fotky

(M. Kubík, 2. 12. 2009 17:42)

Namísto 24 nevýrazných mrňoulínů by stačilo 6-8 fotek aspoń 600x400...takhle to je o ničem