Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o plzeňsko-lhotském sukulentářském potlachu 2014

13. 7. 2014

 

V sobotu 12. 7. proběhl tradiční plzeňský potlach pro změnu ne v zoo, ale na zahradě předsedkyně a hospodáře SPS. Několik tisíc sukulentů ve sklenících a letništích nenásilně vytvořilo vhodnou atmosféru. Předpověď počasí nebyla optimální, ale nakonec ani nekáplo.
Více než dvacítka zúčastněných se shromáždila na dopolední přednášku Jakuba Jilemického v zahradní pergole (čerstvě postavené k tomuto účelu), aby v dokonale ucelené formě vyslechla, jak se připravit na sukulentní výpravu do Jihoafrické republiky a jak tam zdolat všemožné možné nástrahy. Přednáška vyvrcholila terénním klipem Jiřího Hadamovského.
Odpoledne k projektoru nastoupil Ota Melichar, aby krátce, ale seriózně pohovořil o letošní výpravě do Kapska, která se Jilemického radami řídila a proto se báječně vydařila. Tato přednáška byla interaktivní v tom smyslu, že přednášející nechal 25 rostlin určovat diváky. Tady se ukázalo, že členové SPS na sobě musí po odborné stránce ještě trochu zapracovat. Součástí přednášky byla i dražba semenáče typického jihoafrického stromu. To zúčastněné zaskočilo ještě víc, ale vše zachránil Jiří Maule, který přihazoval dokonce proti sobě.
Nejužitečnějším komentátorem Zel(e)ných listů – internetových stránek pořadatelů – byl slavnostně vyhlášen přítel Emerson z Brazílie. V zastoupení přebral (patrně mayský) gobelín s vyobrazením Karlštejna.
V dalším programu souběžně probíhala miniburza přebytků osvědčených prodejců a v pergole J. Maule griloval maso. Na rozdíl od většiny podobných akcí maso bylo výborné, rozsýpalo se na jazycích a bylo ho dost. Spojení stravovací a nakupovací fáze se ukázalo být až orgasticky dokonalé.
Na vše nenápadně, ale důkladně a s přehledem dohlížela, a báječný koláč upekla Radmila Matulová. Ač někteří přijížděli v pošmourném ránu s pochybnostmi, domů se všichni vraceli se sluncem nad hlavou i v duši.
Děkujeme.
Ota Melichar