Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava v Rakovníku - ohlédnutí

14. 9. 2009
 
ObrazekProtože web SPS má sloužit hlavně k mapování dění v pěstitelském světě, určitě nebude na závadu ukázat dění na jedné tradiční akci pěstitelů kaktusů a sukulentů v oblasti Rakovníka. Pozdně letní výstava zdejšího spolku v budově Gymnázia Z.Wintera vždy zaručuje velký zážitek nejen pro kaktusáře, ale i pro sukulentáře (což nebývá všude pravidlem). Je to také díky nádherným rostlinám, které zde vystavuje velká postava tuzemského sukulentního světa – doktor Svatopluk Ryba. Jako letitý člen zdejšího spolku si dokázal vychovat několik dalších potencionálních následovníků v pěstování nekaktusových rostlin, Obrazektakže sukulentní expozice hrstky pěstitelů zde zabírá možná třetinu vystavované plochy. Na své si tedy přijde kdokoliv, kdo má zájem o sukulentní rostliny kaudexní, keříčkové, bonsajové atd..Myslím si, že si vše nejlépe prohlédnete na doprovodných fotografiích.
Možná trochu i díky tomu, že se akce prolíná s rakovnickým jarmarkem, těší se velkému zájmu místních i méně či více vzdálenějších přespolních. Rok co rok se zde potkáváme s několika dalšími známými z řad pěstitelů z celé republiky. Bohatá nabídka za lidové ceny je  v prodejní části výstavy, alespoň my nikdy neodjíždíme s prázdnou. Letos to bylo finančně o to krutější, že se v prodeji nacházel i hodně urostlý exemplář madagaskarské dřeviny Operculicarya decaryi. Takovou kytku zde nešlo nechat napospas, takže jsme byli rázem chudší o čtyřmístnou částku a na čele nám přibylo pár vrásek, kam s ní na zimu.Obrazek
Až zase budeme příští rok váhat, zda obětovat volnou sobotu na trochu delší výlet směrem na severovýchod (co by se za ten čas stihlo práce), stačí si vzpomenout, jak vždy z Rakovníka odjíždíme potěšení a spokojení. Už jen kvůli tomuto dobrému pocitu stojí za to nelitovat cesty a obětovat trochu času na návštěvu rakovnické výstavy, která každým rokem zraje jako víno.                                
Radka Matulová
 
 
 
Obrazek

 Foto:

  • 1-7 Výstava
  • 8 Svatopluk Ryba - uprostřed
  • 9-10 Prodejní část

 

 

 

 

 

ObrazekObrazekObrazekObrazek






ObrazekObrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tradice

(Jaromír, 16. 9. 2009 21:12)

Musím se přiznat, že s tradiční výstavou v Rakovníku, spojuje náš klub v Roudnici také tradici - tradičně vyjíždíme první den na návštěvu dlouholetých přátel, shlédnutí jejich výstavy a prohlídku nějaké sbírky. Nesmím zapomenout na prodej K + S. Je zajímavé, že takový kousek od nás jsou zde úplně jiné kytky než u nás. Každý odjel ať s kaktusem nebo s jiným sukulentem. Výstava i prodej stojí za to! No a popovídáme si s místními.
/já si letos v prodeji vybral letos děsně ošklivou kytku - Ceropegia stapeliformis; tak ošklivou, že se mi zalíbila; ale ouvej, nemusí se mi o ni v noci zdát; to zas ne; takže asi půjde chudinka z domu :-) /
Máme ještě jednu tradici v tradici - oproti Plzeňákům, my projíždíme Krušovicemi. A tam je vynikající restaurace s báječnou kuchyní. Famózní dlabanec a pak hurá domů. Jo tenhle podzimní Rakovník je moc šikovná tradice.