Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dobře utajené setkání

29. 8. 2010

 

Poslední sobotu letošních prázdnin, přesněji 28.8.2010, proběhlo již druhé „plzeňské“ setkání členů SPS a dalších příznivců sukulentů. Na rozdíl od loňské akce, kdy jsme přece jen vsadili více na reklamu a propagaci s obavou, aby to hned napoprvé nebyl propadák, jsme letos skromně a ukázněně dali měsíc před akcí pouze anonci na spolkový web a dali věcem volný průběh. Tím, že letos proběhne hlavní setkání sukulentářů na Slovensku v Piešťanech, věděli jsme předem, že půjde víceméně o akci regionálního charakteru. Přesto se přihlásila a v sobotu také dostavila většina přespolních účastníků, přičemž místní se krčili v menšině. Inu nikdo není doma prorokem.

ObrazekOsvědčený program byl ponechán v loňském schématu, tradičně odpadla jedna přednáška (Balkánské netřesky a rozchodníky Milana Hornáta) a byla rozvinuta myšlenka předání uměleckých maličkostí velkým postavám našeho koníčku. Velký dík patří dvěma hlavním přednášejícím – Zdeňkovi Břízovi s pečlivě a poutavě připravenou Etiopií 2008 a roztančenému Borisi Pukovi Vrškovému s atraktivní Sokotrou 2010. Do programu přispěl svými fotografiemi ze Sokotry i budějovický Pavel ObrazekRyneš. V přestávce mezi přednáškami proběhla milá společenská událost – za uznalého a souhlasného potlesku proběhlo předání keramické sošky s turisticko-bonsajovým námětem a  názvem „Kochání“ rakovnickému pěstiteli MUDr. Svatopluku Rybovi. Dojemným okamžikem bylo obdobné poděkování nejvzdálenějšímu (a dokonce zahraničnímu) účastníkovi, shodou okolností též i přednášejícímu RNDr. Pukovi Vrškovému. Tento zkušený cestovatel a pěstitel velmi ocenil něžnou plastiku „Bažant na konári“ v praktickém ochranném obalu.

Obrazek
Po rychlém obědě následovala malá burza přinesených výpěstků velmi širokého a kvalitního spektra (bonbónkem byly semenáče australského cykasu Cycas cairnsiana). Na závěr burzy proběhla minidražba dvou sbírkových exponátů (Oxalis gigantea a Aloe dinteri) s úspěšným prodejem za vyvolávací ceny.

Také tradičně na úplný závěr minisympózia skupinka vytrvalců udělala malé kolečko po nedávno otevřených areálech Zoologické zahrady aby skončila kde jinde, než opět tradičně v sukulentním skleníku Botanické zahrady.

Děkujeme všem, kdo Obrazekpřispěli ke zdaru této akce. Poděkování patří určitě řediteli ZOO a BZ Plzeň Ing. Jiřímu Trávníčkovi za záštitu akce, představitelům zájmového sdružení Iris, které poskytlo přednáškový sál (F. Hykeš, M. Vobruba), dále technické obsluze a pokladním zahrady. Ukázalo se, že i malé setkání příznivců sukulentů regionálního rozsahu při minimální reklamě a propagaci dokáže přilákat 25 nadšenců, kteří si toho mají hodně co říci a dovedou si vzájemně udělat hodně radosti. Víc takových akcí do našich luhů (teď jste na řadě vy)!

Pro SPS Jirka Maule.

 

Fotografie:

1. Předání ocenění  Svatopluku Rybovi (foto Pavel Husička)

2. Neskrývané dojetí druhého oceněného Borise Puka Vrškového nad unikátní kompozicí (foto Pavel Husička)

3. Soška Kochání (autor sošky Jiří Vinař)

4. Šťastný Boris a Bažant na konári

5. Zde to vše proběhlo (statek Lüftnerka)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nezklamali

(Gratias, 30. 8. 2010 15:10)

Ano, nezklamali ste a ihned informujete o akci, na kterou jsem nepřilej jen proto,že jak říká klasik)nemohu seděti jedním zadkem na dvou židlích a chystal jsem se na sympozium do Trnavy. Pozdravuje JGr