Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adenium 2010 - Speciál

3. 10. 2010

 

Sešit 156 x 226 mm, 52 stran včetně obálky, všechny strany celobarevná křída, obálka lamino.
Vydání: září 2010
Název: Rod Euphorbia na ostrově Madagaskar
Autoři: hlavní text - Radmila Matulová a Jana Michálková, ukázky z textu následují.
vsuvky - Bořivoj Prokeš, Jiří Maule a Jan Gratias
fotografie - celkem 11 autorů
Obsah: Něco málo o rodu Euphorbia
Euforbie a ja
Konečně na Madagaskar
1. Jihozápad: didierovo-euforbiový buš
2. Střed ostrova - centrální plošiny
Další zvláštnost centrálních plošin
3. Severozápad
4. Severovýchod - tropický deštný prales
Použitá literatura a zeměpisné názvy
Pěstování madagaskarských euforbií v našich podmínkách
Ako to robím ja
Závěr
Hlavní redaktor: Radmila Matulová
Layout: Jiří Štembera
Tisk: Tiskárny Maestro, Praha
Vnitroklubová tiskovina, cena pro členy SPS 50 Kč

 

Titulní strana: Euphorbia suzannae-marnierae

Adenium 2010 Speciál

 

...

Ani nevíme, kde jsme vzaly tu troufalost podívat se blíže na tento obsáhlý rod a dokonce vám ho představit v nějakém konkrétním pohledu. Nelze tak pochopitelně učinit v celé jeho šíři, to přenecháme monografickým publikacím větších odborníků, než jsme my, pěstitelští a botaničtí amatéři. Volba padla na jednu geografickou skupinu rodu Euphorbia – rostliny z ostrova Madagaskar, kde se můžete setkat s většinou růstových forem tohoto rodu a jejichž přehled bude tudíž dostatečně pestrý. Netroufly jsme si představit naprosto všechny druhy na ostrově zastoupené, chtěly jsme si blíže všimnout taxonů, které jsme buď někdy pěstovaly, nebo aktuálně pěstujeme, aby pohled na tyto rostliny byl subjektivní, ne pouze opsaný od jiných odborníků. Jestli jsme zvolily správnou cestu, necháme na vašem posouzení, prosíme však o vaši shovívavost, protože podobná práce je naším prvním souhrnnějším dílkem a zkušeností není nazbyt. Zajímavostí tohoto „dámského“ Speciálu je i více názorů a pohledů na euforbie a jejich pěstování (autorství snadno rozeznáte podle češtiny (R.Matulová) či slovenštiny (J.Michálková).

Určitě je důležité poznamenat, že ani jedna z nás nikdy na Madagaskaru nebyla a ostrov známe jen z několika knih a bezpočtu článků, a dále pak už jen z přednášek a vyprávění jiných cestovatelů. Některým z nich děkujeme za počáteční podporu, písemný a hlavně fotografický materiál, bez kterého by tato práce nevytvořila obsáhlejší celek a souhrnný pohled na částečně mizející biotopy Madagaskaru, jehož jsou rostliny rodu Euphorbia nedílnou součástí.

Radmila Matulová a Jana Michálková

...

Ukázka je z úvodu k historicky prvnímu Speciálu ročenky SPS. Na 52 stranách najdete řadu madagaskarských druhů (stručné popisy a zkušenosti s pěstováním), doplněných barevnými fotografiemi rostlin z kultury i z lokalit od několika pěstitelů a postřehy několika dalších přátel (cestovatelské glosy přímo z Madagaskaru, zamyšlení nad ochranou rostlin na ostrově, něco málo z botaniky).

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Špeciál

(Igor Dráb, 21. 8. 2010 18:34)

Neplašte ma, ani netuším či som platil - vlani som priamo pri prevzatí platil p. Michálkovej. Bude to tak aj tento rok?