Jdi na obsah Jdi na menu
 


MUDr. Jana Říhová – In memoriam

 

MUDr. Jana Říhová – In memoriam

 

(5. 10. 1940 – 26. 10. 2011)

Spoléhat se na vlastní paměť je s přibývajícími léty velmi ošidné. Stává se mi, že při vzpomínání se některá událost jeví, jako by se stala už hrozně moc dávno, a naopak, o jiné si myslíme, že byla včera a ono už od té doby uplynulo víc jak deset let.

 

Už tři týdny marně lovím v paměti přesnější datum, kdy jsem se s dětskou lékařkou Janou Říhovou z Teplic seznámil. Archív fotografií dokládá, že to bylo koncem minulého století, tj. před rokem 2000. Jisté je to, že mně tenkrát oslovila nejdříve dopisem, v němž stručně vylíčila svou situaci zhruba takto: „Chtěla bych se systematicky věnovat nějakému hobby a myslím, že pěstování sukulentů bude ta nejlepší volba. Můj manžel se mnoho desetiletí věnuje intenzívnímu studiu brouků, ale já jsem teprve nedávno dospěla do období, kdy bych mohla mít na stejně intenzivní provozování podobné záliby dostatek času. Máme už dospělé dcery a první vnoučata, takže mi opravdu zbývá více času pro sebe. Nějaké rostliny jsem získala na výstavách v Ústí n. L. a v Praze, a tak prosím o radu, jak dál pokračovat …“

 

Domluvili jsme se na návštěvě mé skromné sbírky v Roudnici n. L. a pak už následovala nepřetržitá řada konzultací a sdílení radosti z  pěstitelských úspěchů. Jana se aktivně zapojila do činnosti Sekce pěstitelů sukulentů, začala studovat dostupnou literaturu a nevynechala jedinou příležitost k návštěvě nějaké sbírky či výstavy. Po roce 2003 rozšířila řady těch, co podlehli kouzlu kaudiciformních a pachykaulních rostlin, po roce 2007 už prakticky každý přírůstek do její sbírky musel mít kaudex, nebo alespoň tlustý stonek jako mají pachypodia. Za zhruba 12 let vybudovala velmi zajímavou sbírku těchto rostlin, o které se starala přinejmenším tak, jako by to byly její další děti a vnoučata.

Bohužel, sbírka sukulentů v Českobratrské ulici v Teplicích v říjnu t. r. osiřela. Zákeřná choroba přepadla Janu s takovou rychlostí a silou, že jí krátce po svých 71. narozeninách podlehla.

Zůstaly mi vzpomínky na poslední návštěvu její sbírky počátkem července. Naštěstí jsem tehdy pořídil hodně fotografií, takže mohu doložit své pocity průkazným materiálem. Těžko se smiřuji s faktem, že obětavá, energická, a sukulenty nesmírně zaujatá žena už není mezi námi. Slovo žena bych rád podtrhnul, protože v rámci naší společné záliby jsou ženy vzácné, jako byl kdysi šafrán mezi kořením. O to víc platí – čest její památce!

 

P.S.:

Doufám, že se brzy najde zájemce, který sbírku plnou opravdu hodnotných exemplářů koupí jako celek a bude o rostliny dále pečovat.

 

Jan Gratias 

 

 

mudr-jana-r9hova-a-jeji-sbircka-v-7_2011_2.jpg

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Sbírka Jany Říhové v Teplicích 7/2011