Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria sp.- pozná ji někdo z vás ?

7. 11. 2010

 

Pupovice, dužnatka – i taková jména této sličné a elegantní sukulentní rostlině dávaly naše babičky. Jistě mi dáte za pravdu, že se k této krásce příliš nehodí. Proto se přikláním k užívání latinského jména, vyslovovaného ale španělsky. Byla totiž pojmenována po španělském malíři rostlin, který byl členem přírodovědní expedice vyslané koncem 18. století španělským králem Carlosem III. Jmenoval se Atanasio Echeverria, a protože španělsky se písmeno „ch“ čte jako „č“, čtěme ečevéria.

Echeverie rostou v jižní části Severní Ameriky a ve Střední Americe zejména v Mexiku. Vyfotografovaná rostlina je již praprapravnučkou exempláře, který jsem před mnoha lety obdržel od známého jako E. metalica. Dnes již díky odborným publikacím vím, že E. metalica má spíše bronzové zabarvení listové růžice, a jelikož v dnešní době již existuje řada kultivarů a hybridů, nejsem schopen zjistit pravý botanický název, i když mě tato neznalost trochu mrzí. Kdyby některý čtenář dovedl tento druh či kultivar rozpoznat a napsal mi název e-mailem, budu mu velice vděčen. Důležitější je ale to, že se jedná o pěknou, ve všech směrech nenáročnou kytku, což se nedá vždy říct o našich květinkách dvounohých.

 

echeveria-metalica.jpg

 

Echeverie jsou samozřejmě nejkrásnější v době květu. Snad o tom dostatečně vypovídá snímek pořízený na podzim, kvůli kterému jsem tento krátký příspěvek zpracoval. Na závěr bych chtěl podotknout, že již několikátou generaci udržuji tuto echeverii ve sbírce bočními odnožemi, které vytváří na stonku prakticky hotové růžice s čekacími kořínky. Jejich prapraprabábu mi sice jednou provrtala larva smutnice, ale podařilo se mi ji zachránit klasickým císařským řezem na konci jejího tunelu. Stará paní jako by tušila blížící se konec, stačila ještě vytvořit vzdušné kořínky nad místem, kde jsem odporně masitému červu ukončil život já. Mlsnou vlnatku, která si na echevériích ráda pochutnává, neničím postřikem, abych nenarušil moučnatě voskový povlak listů, ale trpělivě ji vybírám pinzetou.

 

Text: Ing. Rostislav Novák
Foto: Ing. Petr Novák

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pozná ji někdo z nás ?

(Dr Josífko, 10. 8. 2012 17:02)

I když je fotografie výtečná, myslím, že by k určení bylo pro vás nejlepší otevřít si Echeveria na Google Chrom " obrázky", kde je nepřeberné množství obrázků hybridů.

Květ Echeverie

(Ivana Dobrá, 31. 3. 2011 19:44)

Každý rok nám takhle z jara vykvetou na podzim ani jedna a u nás stará paní asi nic netuší protože jí uchováme jako ty drobečky a všem se daří dobře i na přezrok! jen maminka je o nědo větší!

Echeveria secunda

(Tomáš Bíma, 10. 11. 2010 20:12)

Osobně si myslím, že se jedná o formu E. secunda. Původně se po čechách rozšiřovala jako E. glauca, glaucescens nebo i alpina. Variační šíře tohoto druhu je dosti značná. Jarda Bittman mněl tento druh v Dymokurech v několika odchylkách jak barevných tak i tvarových. Ve sbírce mám momentalně 6 rostlin, které jsou mírně rozdílné (část jsou právě rostliny z Dymokur).
sps.bima@seznam.cz

Re: Echeveria secunda

(Bogo, 24. 11. 2010 18:36)

Ahoj Tomáši ja len ku tej echeverii čo sa rozširovala pod menom glauca, mám ju od Vás z Čiech ale ona nema žiaden srieň na listoch ,je mäsitejšia a zelnošedá,dokonca mi z nej poslali aj glauca 2 kristata ,kto to už ví len pánbuuuuh......

Re: Echeveria secunda

(Rostislav Novák, 21. 11. 2010 14:18)

Vážený příteli, děkuji Vám za Váš komentář a naznačení názvu mnou zveřejněné Echeverie.
Přeji hezký den

Re: Re: Echeveria secunda

(bogo, 24. 11. 2010 18:28)

jeeej sorka nevšimol som si už napísane komentáre ....... :) :)

echeveria

(bogo, 24. 11. 2010 18:27)

tak takuto echeverku mam, tak isto a bez názvu,bude treba zmobilizovat T.Bimu,ten pomôže.....