Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atlas sukulentov XI. (2009)

29. 6. 2009

Asi se sluší a patří, abychom na našem webu upozorňovali na vše dobré, co se v našem sukulentním světě šustne. Jedna z aktuálních informací v oblasti skorotuzemských (v tomto případě slovenských) sukulentních publikací je další, už jedenáctý díl Atlasu sukulentov, který vychází v těchto dnech. Pro ty, co případně vůbec netuší o co jde, skromně doporučuji svůj článek na Zel(e)ných listech, ve kterém jsem se před časem pokusil zhodnotit prvních deset dílů této encyklopedie sukulentů na pokračování.

Nyní tedy máme před sebou vykročení do druhé desítky dílů a nutno okamžitě dodat, že vykročení obzvláště povedené. Letošní pokračování totiž patří mezi zatím nejpovedenější. Formou i provedením zůstal Atlas v osvědčeném kabátě, obsahově se podařilo představit velmi různorodou kolekci zajímavých, méně frekventovaných sukulentů. Ostatně posuďte přehled čeledí a rodů jako ochutnávku aktuálního dílu:

Aizoaceae (7) – Carpobrotus (1), Lapidaria (1), Lithops (4), Tanquana (1)

Crassulaceae (6) – Aeonium (3), Crassula (1), Echeveria (2)

Bromeliaceae (5) – Tillandsia (5)

Agavaceae (4) – Agave (3), Yucca (1)

Aloaceae (4) – Aloe (4)

Euphorbiaceae (4) – Euphorbia (4)

Cucurbitaceae (3) – Cephalopentandra (1), Gerrardanthus (1), Zygosicyos (1)

Asclepiadaceae (2) – Brachystelma (1), Huernia (1)

Asteraceae (1) – Senecio (1)

Campanulaceae (1) – Brighamia (1)

Didiereaceae (1) – Allaudia (1)

Fouquieriaceae (1) – Fouquieria (1)

Geraniaceae (1) – Sarcocaulon (1)

Na textové části se podílel sice menší počet autorů ale o to zvučnější jména: I.Dráb, J.Gratias, I.Richterová a J.Chvastek.

Samozřejmě, že se jako v každé obrázkové publikaci i zde najdou vedle špičkových fotografií i fotky průměrné, ale jejich vypovídací atlasová hodnota je vždy nesporná. Další devizou vedle fotografií je pečlivé taxonomické zařazení jednotlivých rostlin, výskyt, pěstování a další cenné informace, doplněné i odkazy na literaturu. I zde jsou občas detaily, které zpětně rychle zastarávají nebo se mění, ale jako celek je Atlas sukulentov koncipován hodně moderně a nadčasově.

Je to další střípek do nekonečné mozaiky mapování světa sukulentů, k čemuž právě tento Atlas může významně přispět (pokud jeho autorům nedojdou předčasně síly, což bych jim ani nám nepřál). Je to ojedinělá, poctivá a záslužná publikace, byť dostupná za poněkud vyšší cenu, která je ovšem odvozena od výše nákladu.

Nechceme změnit tento web na portál plný reklam a obchodních inzerátů, ale ukázat na dobrou akci, knihu nebo jinou aktivitu se sukulenty v hlavní náplni považujeme za svou povinnost.

Jirka Maule.

 

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář