Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia capillaris Ruiz et Pav.

28. 2. 2010

 

Tillandsia capillaris Ruiz et Pav., 1802

syn : T. virescens Ruiz et Pav., 1802; T. propinqua Gay, 1853; T. lanuginosa Gill., 1878; Diaphoranthema capillaris Beer, 1857; Diaphoranthema virescens Beer, 1857; T. pusilla Gill.,1878; T. incana Gill., 1878; T. cordobensis Hieron., 1885; T. stolpi Phil., 1895; T. hieronymi Mez, 1896; T. dependens Hieron., 1896; T. williamsii Rusby, 1910.

 

ObrazekR : miniaturní druh, se zkráceným, jednoduchým nebo rozvětveným stonkem, hustě neuspořádaně nebo polštářovitě složená. L : dvouřadý, vzácně spirálovitě uspořádaný, 1 až 4 ( 6 ) cm dlouhý, hustě šedě šupinkatý. Lp : částečně oddálená, Obrazekeliptická, blanitá. Čl : čárkovitá, až 2 mm široká, až 4 cm dlouhá, zpětně zahnutá nebo vzpřímená čepel. Ks :8 cm dlouhý, prorůstá zdánlivě skrz listy, štíhlý, lysý nebo směrem ke špičce slabě šupinkatý, bez Ll. K : většinou 1 vyjmečně 2 květy. Kvl : oválný, blanitý, 3 nebo více žilek, hustě šupinkatý nebo lysý, stejně dlouhý nebo delší než až 8 mm dlouhý Kal. Kv : velmi malý, zeleno žlutý až hnědý, špička korunního lístku zpětně zahnutá.

ObrazekVelmi variabilní druh, v nekvetoucím stavu lehce zaměnitelný s druhy T. andicola nebo T. recurvata

 

Takto je uveden  popis rostliny v knize" BROMELIEN" ( W. Rauh, 1990 ). K překvapení běžného laického pěstitele ( bez zvláštního botanického vzdělání ) se pod tímto druhovým jménem nachází další čtyři poněkud habituálně odlišné rostlinné druhy. Jednotlivé typy rostlin zařazuje L. B. Smith do forem v některých případech pod jinými názvy.  Pan Rauh je jako formy sice ve své knize neuvádí, ale perokresba  v knize uveřejněná je od sebe poměrně přesně rozlišuje podle jiného typu růstové formy ale i podle stavby květu, proto se radši dále budu řídit podle knihy tohoto autora.

Nejdříve uvedu dvě rostliny, kteréObrazek jsou od typové formy vzhledově asi jedny z nejodlišnějších. ( Omlouvám se botanikům a ostatním, kteří očekávají přesné botanické popisy ) 

Jako první se jedná o T. lanuginosa Gill. ex Baker, 1878 . Tuto rostlinu se mi podařilo získat do sbírky od přítele Z. Janeby. Jedná se o rostlinu rostoucí velmi kompaktně a trsovitě, s prodluženými stonky, s hustě dvouřadě uspořádanými, mírně nepravidelně rozmístěnými listy, 1.5 až 2 cm dlouhými , 2 až 4 mm širokými, žlábkovitými až  stočenými, dosti sukulentními. Barva listů je tmavě zelená s mírným Obrazeknádechem dohněda, řidčeji šupinkatý list má snahu k uspořádání šupinek v podélné pruhy. Tato rostlina mi ještě nevykvetla, takže barvu a velikost, popřípadě další popis květu neuvádím. Rostlina je importována z Bolivie, a je dosti sucho a světlo milná.

Dále se jedná o T. pusilla Gill. ex Baker, 1878 . Rostlina pochází z nákupu od firmy Lukscheiter. Byla zakoupena v létě, a to pod názvem T. capillaris f. minima. Je to rostlina, která je ze všech " forem " nejmenší. Kvete již v délce 2 až 3 cm , je uspořádána ve velmi pravidelný, dvouřadý "žebříček", který časem po odkvětu vytváří trsy. Listy jsou maximálně dlouhé 1 cm, asi 1mm až 1.5 mm v průměru, o skoro kruhovém průřezu. Barva listů je  žlutozelená s jemným a řídkým šupinkováním, v době květu se u báze listu zbarvuje až dohněda.Obrazek Květ je asi 3 až 4 mm dlouhý, krémové barvy, bez zřetelného stvolu, vyrůstá vždy na vrcholové bázi rostliny. Postrádá květní stvol ( tedy aspoň já ho nenašel ). Jedná se pravděpodobně o rostlinu rostoucí ve vlhčím a méně osluněném prostředí.

Mezi dalšími dvěma formami není v podstatě od typové rostliny zas až tak velký rozdíl, který by bez srovnání byl patrný. T. dependens Hieron. ex Mez, 1896 je rostlinou, která roste s listy dvouřadě uspořádanými, ale na stonku poněkud nepravidelně rozmístěnými ve větších vzdálenostech, s až niťovitou čepelí 3 až 5 cm dlouhou, 1 až 2 mm silnou , s Obrazekeliptickým průřezem. Korunní lístky jsou mírně podvinuté. Rostlina v mé sbírce byla zakoupena v Liberci. Jako poslední bych chtěl uvést rostlinu popsanou jako T. hieronymi Mez, 1896 .Jedná se o formu podobnou jako T. dependens, ale na rozdíl od ní tato forma je na stonku s pravidelně uspořádanými listy, protilehlými, od sebe skoro 9 mm vzdálenými, na stonek přiléhají skoro kolmo. Obě tyto formy jsou hustě stříbro šedě šupinkaté. Bohužel, neznám bližší podrobnosti o květech jednotlivých rostlin, protože mi ještě nevykvetly, nebo došlo k zaschnutí květních poupat. Poslední jmenovanou formu jsem získal v botanické zahradě v Liberci.

Snažil jsem se popsat rozdíly u jednotlivých typů, které jsou zahrnutyObrazek pod tento druh. Hlavním znakem v tomto rozdělení nebyl květ, ale pěstiteli lépe pozorovatelný rozdíl v růstové formě. Jedná se asi o krajní formy, mezi kterými bude spousta dalších variací.

Budu vděčný za každou připomínku ke mnou nasbíraným informacím.

 

Tomáš Bíma, sps.bima@seznam.cz

 

Fotografie:

1. Tillandsia capillaris, Bolivie
2. Tillandsia capillaris, Ježek
3. Tillandsia capillaris, Liberec
4. Tillandsia capillaris, Odehnal
5. Květ předchozí rostliny
6. Tillandsia capillaris v.hieronimi
7. Tillandsia capillaris v.minor
8. Tillandsia capillaris - žebříček

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář