Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co nového u sousedů

19. 1. 2018
 
Nedávno jsem se při sběru informací o našem prvním předsedovi dostal na tuhle spřátelenou stránku https://www.cact.cz/noviny/2001/04/Gratias.htm a při čtení úvodu jsem se nestačil divit. Ono to škádlení se „zelináři“ je někdy myšleno i vážně? On se někdo opravdu zabývá tím, co druhý pěstuje? On to někdo vážně hodnotí? On si někdo fakt myslí, že mu do toho něco je? Můj kamarád Pavel Franc si dovoluje vedle kaktusů pěstovat i pryšce a dokonce pšenici?!
 
trad-560.jpg
 
Ale teď se karta obrací. A zjistil jsem o sobě (fuj!), že jsem i malinko škodolibý. Možná to někteří nevíte, ale vědci systematičtí, genetičtí, ti co nově přeřazují rostliny (a zvířata) ne už dle vzhledu, či květu, ale dle genetické informace, přišli na to, že všechny kaktusy patří do čeledi Portulacaceae – šruchovité. Tedy například k anacampserům. A protože tak zanikne čeleď Cactaceae a žádný rod cactus není, slovo kaktus zmizí v propadlišti dějin. Společnost českých a slovenských pěstitelů šruch a jiných sukulentů se bude skládat z šruchařských spolků a holky a kluci v nich budou šruchaři. Už vidím snahy některých tvrdit, že ariocarpus je vlastně euphorbie.
 
ario-560.jpg
 
Ale znáte to, široká laická veřejnost se to hned tak nedozví a budou vám ještě pár let říkat kaktusáři. Tak si to ještě užijte.
 
P.s. Do Mexika se bude samozřejmě jezdit dál. Jsou tam krásné š…. - viz fota
 
Ota Melichar
 
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

aprila snad jeste nebylo

(Matej Cerny, 19. 1. 2018 22:39)

nejaky odkaz? nedari se mi to potvrdit.. ;)

Re: aprila snad jeste nebylo

(Otík, 16. 2. 2018 21:00)

To je mezi odborníky všeobecně známo. Mě to řekl kurátor pražské univerzitní bot. zahrady...