Jdi na obsah Jdi na menu
 


30 nejoblíbenějších sukulentů - anketa

7. 1. 2016
 
Vážení čtenáři,
letos je to 30 let od založení Sekce pěstitelů sukulentů. Při této příležitosti vyhlásíme 1. až 30. nejoblíbenější nekaktusový sukulentní rod v našich zemích. A jak pořadí vznikne? Vašim hlasováním!
Pro koho hlasovat? Na stránkách SPS loni v sérii článků Jirka Maule připomenul, co vše je sukulent. Takže nezapomeňte na královnu (welwitschia), na cykasy (encephalartos, cycas, zamia…), dřeviny (adansonia, boswellia, brachychyton, bursera, commiphora, ficus…), bromelie (abromeitiella, tillandsia…), cibule (ledebouria, ornithogalum…) a hlavně na sukulentní trávu dregeochloa.
Synonyma – pokud si nejste jistí, který název je právě dnes platný, nelamte si hlavu. Z dvojice monsonia – sarcocaulon, trichocaulon – larryleachia, schizobasis – drimia, dioscorea – testudinaria atd. uznáme oba a sečteme je.
Pohlcené rody – máte rádi monadenia, avonie, opthalmophylla a pod. a mrzí vás, že už vlastně neexistují? V naší anketě stále žijí!
České názvy jako muškát, pryšec, kolopejka, baobab, dračinec a další přičteme k latinským. Tlustici k crassule ano, ale kosmatec, cykas, či smrdutku ne, to už si musíte v čeledích vybrat sami. Cecoň nepište – mammillaria se neúčastní.
Slovenské názvy ano – najmeme si odborníky.
Výjimka – vždy je nějaká. Třeba fotbalisté Izraele a Kypru kopou evropskou kvalifikaci. Takže pokud chcete volit ariocarpus, můžete. Účastní se.
 

anketa1.jpg

 
Takže stačí poslat mail s vašimi deseti (nebo méně) nejoblíbenějšími rody. Pokud  napíšete víc, započítá se prvních 10. Připojte vaše celé jméno a obec.
Uzávěrka – pokud ji napíšu, řeknete si, že je dost času a odložíte to. Takže nic neodkládejte, projděte si sbírku, prolistujte knížky a pište na: otakar.melichar@gmail.com
 

Ota Melichar

 

P.S.: Zamilovali jste si na Kanárských ostrovech buřtovník a nevíte, zda je to správně Kleinia neriifolia, či Senecio kleinia? Pro který rod hlasovat? Toť oříšek, že?